gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Гватемала
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ГВАТЕМАЛА
Државно уређење: република, председничког типа
Шеф државе: Џими Моралес (Jimmy Morales)
Министар иностраних послова: Сандра Ерика Ховел Поланко (Sandra Erica Jovel Polanco)
Дипломатски односи успостављени: 1987. године


Политички односи:

Посете

- Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се са министром иностраних послова Сандром Ериком Ховел Поланко на маргинама 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, у Њујорку, септембра 2018. године.
- ППВ и МСП Р. Србије И. Дачић сусрео се са тадашњи МИП Гватемале К. Р. Моралесом Москосом на маргинама 22. редовног заседања Савета министара Асоцијације држава Кариба, марта 2017. године у Хавани.
- Тадашни министар спољних послова Републике Гватемале Карлос Раул Моралес Москосо био је у радној посети Републици Србији 10. новембра 2016. године.
- ППВ/МСП И. Дачић сусрео се са тадашњи МИП К.Р. Моралесом Москоком, септембра 2016, у Венецуели на маргинама самита ПНЗ, а септембра 2015. на ГС УН у Њујорку.
- ППВ/МСП И. Дачић сусрео се са тадашњи МИП К.Р. Моралесом Москоком септембра 2015.г. у Њујорку, а са ЗМИП Гватемале Х. Родригом Виелманом на маргинама Прве конференције држава чланица Уговора о трговини наоружањем, 24. августа 2015.г. у Канкуну. 
- Тадашњи МСП В. Јеремић је посетио Гватемалу априла 2012. године.

Економски односи:

Вредност нашег извоза у Гватемалу у 2017. години износила је 744 хиљаде евра, а увоза 3,16 милиона евра.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано петак, 30. новембар 2018.)