gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Грузија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: ГРУЗИЈА
Државно уређење: република
Шеф државе: Георги Маргвелашвили (Giorgi Margvelashvili)
Премијер: Мамука Бахтадзе (Mamuka Bakhtadze)
Министар иностраних послова: Давид Залкалиани (David Zalkaliani)
Дипломатски односи успостављени: 1995. године


Политички односи:

Билатерални односи између Србије и Грузије су традиционално добри и пријатељски.

Посете:

Посете из Р. Србије у Грузију:
- Министар за спорт и омладину В.Удовичић је посетио Тбилиси 15-17. октобра 2018.г, ради учешћа на Конференцији држава чланица СЕ.
- ПВ А.Брнабић учествовала на 5. ОГП Самиту (Open Government Partnership Summit), у Тбилисију 17-18. јула 2018.г. Током посете сусрела са са председником Г. Маргвелашвилијем, премијером М. Бахтадзеом и председником Парламента Грузије И. Кобахидзеом.
- Делегација НСРС на челу са поптпредседником В. Арсићем учествовала је на 5. ОГП Самиту у Тбилисију 17-19.јула 2018.г.
- Председница НС РС М. Гојковић посетила је Грузију 25-26. јануара 2018.г, што је прва посета на том нивоу у историји односа две земље. Том приликом, Гојковић се састала са ПР Грузије, Г. Мергвелашвилијем, ПР Парламента И.Кобахидзеом, ПВ Г. Квирикашвилијем и МСП М. Џанелидзеом.
- ППВ и МТТТ Р. Љајић и МДУЛС Б. Ружић су посетили Грузију 20. новембра 2017.г. у пратњи групе привредника, која је учествовала на Пословном форуму.
- ППВ и МСП И. Дачић је, у својству председавајућег ОЕБС, посетио Грузију 2. јуна 2015.г.
- На церемонији инаугурације ПР Грузије Г. Маргвелашвилија, 17. новембра 2013.г, присуствовао је лични изасланик тадашњег ПР Т. Николића, М. Ђурић.

Посете из Грузије у Србију:
-Тадашњи МИП Грузије М. Џанелидзе посетио је Србију 6. и 7. марта 2018.г. и том приликом се сусрео са председником А. Вучићем, председником Владе А. Брнабић и министарком за европске интеграције Ј. Јоксимовић.
- Министар за европске и евроатлантске интеграције Грузије В. Долидзе посетио је Београд 13. новембра 2017.г. када се састао са министарком за европске интеграције Ј. Јоксимовић, као и шефицом Преговарачког тима за вођење преговора о приступању РС ЕУ, Т. Мишчевић.
- На свечаном пријему поводом ступања на дужност ПР РС А. Вучића, 23. јуна 2017.г. у Београду, присуствовао је МИП Грузије М. Џанелидзе.
- Грузију је на 35. састанку Савета МИП Организације за црноморску економску сарадњу (ВЅЕС), 13. децембра 2016.г. у Београду, представљао заменик МИП Д. Јалаганија.
- Министар спорта и омладине Грузије Т. Кечикашвили је боравио у Србији 15-17. јануара 2016.г, поводом одржавања Европског првенства у ватерполу.
- МИП Г. Квирикашвили је учествовао на Министарском савету ОЕБС, 3-4. децембра 2015.г у Београду.

Економски односи:

У 2017.г. робна размена је износила 6,25 милиона евра (наш извоз 6,2 милиона, а увоз 54 хиљаде).

Билатерални уговори


(Последње ажурирано понедељак, 26. новембар 2018.)