gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Индија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ИНДИЈА
Државно уређење: савезна република
Шеф државе: г. Рам Нат Ковинд (Ram Nath Kovind)
Премијер: г. Нарендра Моди (Narendra Modi)
Министар иностраних послова: гђа Сушма Свараџ (Sushma Swaraj)
Дипломатски односи успостављени: 1948. године


Политички односи:

Односе две земље карактерише традиционално пријатељство, утемељено у ПНЗ без отворених питања. Србија и Индија су током 2018. године низом манифестација обележиле 70. јубилеј од успостављања дипломатских односа (1948).

Годину 2018. су обележиле две посете на високом нивоу - први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је у посети Њу Делхију, а Републику Србију је посетио потпредседник Индије г. Венкаиа Наиду. Претходно, Индију је посетио тадашњи ПВ Р. Србије А. Вучић ради учешћа на "Vibrant Gujarat Summit" (прва посета на овом нивоу након три деценије).

Високи званичници две земље сретали су се и на маргинама међународних скупова - тадашњи ПР Т. Николић са тадашњим ПР П. Мукерђијем. ППВ и МСП И. Дачић сусрео се два пута са тадашњим ДС МИП Индије М. Акбаром на маргинама ГС УН и Бледског стратешког форума.

Економски односи:

У току 2017. године укупна робна размена износила је 174,5 милиона евра. Наш извоз је износио 9,5 милиона евра, а увоз 165 милиона евра.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано понедељак, 26. новембар 2018.)