gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Индонезија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ИНДОНЕЗИЈА
Државно уређење: Република
Шеф државе: Ђоко Видодо (Joko Widodo)
Премијер: Ђоко Видодо (Joko Widodo)
Министар иностраних послова: Рeтно Л.П. Марсуди (Retno L.P. Marsudi)
Дипломатски односи успостављени: 1954. године


Политички односи:

Односи Србије и Индонезије су традиционално добри и пријатељски. На Балију су 5. априла 2018. одржане редовне билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Индонезије, које је са наше стране водила заменик помоћника министра за билатералну сарадњу Тамара Растовац Сиамашвили, а са индонежанске генерални директор за америчке и европске послове Мухамад Аншор. На позив председника Индонезије Ђоко Видодоа, ПР РС Т. Николић је боравио у државној посети Р. Индонезији 26-29. априла 2016. године. Током посете двојица председника су усвојила заједничку изјаву о унапређењу односа и сарадње две земље у којој су побројани приоритети и правци развоја сарадње.

У новембру 2015. председник Т. Николић се састао са председником Индонезије Ђ. Видодом на маргинама глобалног климатског самита "COP21" у Паризу. ЗМИП Абдурахман Фахир, је посетио РС у новембру (8-13.) 2015. ради учешћа на Трећем билатералном међуверском дијалогу у Београду.

У августу 2012. МСП РС И. Мркић имао је сусрет са МИП Индонезије М. Наталегавом током 16. Самита ПНЗ у Техерану. МСП РС В. Јеремић је боравио у посетама Индонезији у марту 2008. и фебруару 2011. У септембру 2011, МИП Индонезије М. Наталегава је предводио индонежанску делегацију на МС ПНЗ у Београду.

Економски односи:

У 2017. робна размена је достигла вредност од 53,9 мил. евра, од чега је наш извоз износио 4,6 мил. евра, а увоз 49,3 мил. евра.

У 2016. години робна размена је износила 45,1 мил. евра, од чега извоз из РС износио 8,7 мил. евра, а увоз 36,4 мил. евра.
Инвестиције: Индонежанска компанија „Индофуд" је 2016. године отворила фабрику тестенина (нудли) у Инђији, а вредност инвестиције је 11 млн евра, уз отварање око 200 радних места. Водећи индонежански произвођач печурака, „Бавазир група" je 2016. године отвoрила фабрику за производњу и прераду печурака, за коју улагања износе око 9,5 мил. евра и која је до сада омогућила отварање око 120 радних места, уз могућност њиховог знатног увећања у перспективи.

Билатерални уговори