gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Ирак
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ИРАК
Државно уређење: Према Уставу Ирак је исламска, демократска, савезна, парламентарна република. Подељен је на 18 провинција и једну покрајину (Курдистан) која има своју Владу.
Шеф државе: Др. Фуад Масум (Dr. Fuad Masum)
Премијер: Адел Абдул Махди (Adil Abd Al-Mahdi)
Министар иностраних послова: Мохамед Али Ал-Хаким (Mohammed Ali Al-Hakim)
Дипломатски односи успостављени: 1958. године


Политички односи:

Традиционално добри односи су, последњих година услед објективних околности, слабије развијени. Рад наше Амбасаде у Багдаду обновљен је јуна 2003, најпре на нивоу сталног отправника послова, а 2005. и на нивоу амбасадора. Амбасада је била привремено евакуисана у периоду од краја јуна до почетка августа 2014. због безбедносних претњи услед деловања ИСИЛ.

Нови амбасадор РС у Ираку, Урош Балов, ступио је на дужност у априлу 2018, док је амбасадор Факри Хасан Махди Ал-Иса предаo акредитиве 10. септембра 2018. године.

Ирак није признао ЈПН Косова и не подржава захтеве за чланство „Косова" у међународним организацијама.

Економски односи:

Актуелни односи са Ираком се, пре свега, заснивају на војно-економској сарадњи. Током 2017, наш извоз у Ирак био је 19,26 милиона евра, а увоз 421,37 милиона евра (највише се увози сирова нафта). У периоду јануар-август 2018. наш извоз је износио 5,8 милиона евра, а увоз 340,2 милиона евра (такође доминира нафта). Најчешћи извозни производи су цигарете, храна, лекови, бела техника, клима уређаји, подне облоге, одређени прехрамбени производи, папирна конфекција, кућни текстил, санитарије, грађевински и електро материјал. Последње заседање Мешовите комисије за сарадњу одржано је 2001. у Багдаду.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано среда, 07. новембар 2018.)