gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Иран
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: ИСЛАМСКА РЕПУБЛИКА ИРАН
Државно уређење: Иран је по свом политичком уређењу јединствена земља, тј. теократска република. Врховни верски вођа је Ајатолах Али Хосеини Хаменеи (Ali Hoseini-Khamenei)
Шеф државе: Хасан Рохани (Hassan Rouhani)
Премијер: Изменама Устава из 1989. укинута је функција премијера, тако да извршну власт врше врховни верски вођа и председник.
Министар иностраних послова: Мохамад Џавад Зариф (Mohammad Javad Zarif)
Дипломатски односи успостављени: 1945. године


Политички односи:

Политички дијалог је интензивиран од 2015. године, уз размену посета високог и највишег нивоа, чему је посебно погодовало укидање санкција Ирану и побољшање његове међународне позиције. Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова И. Дачића реализована је од 03. до 05.08.2015, посета ПР НС РС М. Гојковић од 22. до 25.11.2015, а посета ПР РС Т. Николића 16-17.04.2016. године. MСП Ирана Мохамад Џавад Зариф боравио је у званичној посети Републици Србији од 26. до 27. 02. 2018. Поред сусрета различитих ресорних званичника, у оквиру политичког дијалога остварена је и посета градоначелника Београда 2016. године.

Нови амбасадор Србије у Ирану, Драган Тодоровић, ступио је на дужност крајем јула 2017. године, а амбасадор Ирана у Србији Хосеин Мола Абдулахи крајем 2016. године.

Иран није признао ЈПНК, иако је изложен великим спољним и унутрашњим притисцима да промени став.

Економски односи:

Економски односи две земље углавном се одвијају кроз трговинску размену, која је на ниском нивоу, релативно уске структуре производа. Током 2017. извоз Србије у Иран је износио 7,91 милиона евра, док је увоз достигао 10,94 милиона евра. Према статистичким подацима, Србија је највише извозила разне врсте хартије и картона (тетрапак), кукуруз, алате, делове шинских возила, котрљајуће лежајеве, семе сунцокрета и др. У увозу су доминирали полимери, нафтна уља и битумен, суво воће, стакло и др. У периоду јануар-август 2018. извоз је био 5,8 милиона, а увоз 25,2 милиона евра.

У Београду је 20. и 21. јуна 2018. одржано 15. заседање Мешовите комисије за трговину и економску сарадњу између Србије и Ирана. Ко-председник МК са наше стране је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, а са иранске министар индустрије, рударства и трговине Мохамад Шаријатмадари. У оквиру заседања одржани су експертски разговори по радним групама (РГ) и то: РГ за трговину, инвестиције, туризам и информационо комуникациона технологија, РГ за пољопривреду, РГ за рударство и енергетику, РГ за финансије и банкарство, РГ за саобраћај. Потписани су споразуми о саобраћају и заштити биља и биљног карантина.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано среда, 07. новембар 2018.)