gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Bilateralni odnosi sa stranim zemljama Bilateralni odnosi sa stranim zemljama

Bilateralni odnosi sa stranim državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Italija
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zvaničan naziv: REPUBLIKA ITALIJA
Državno uređenje: republika
Šef države: Serđo Matarela (Sergio Mattarella)
Premijer: Paolo Djentiloni (Paolo Gentiloni)
Ministar inostranih poslova: Anđelino Alfano (Angelino Alfano)
Diplomatski odnosi uspostavljeni: 18. januara 1879. godine


Politički odnosi:

Bilateralni odnosi su na visokom nivou. Strateško partnerstvo između Srbije i Italije uspostavljeno je 13. novembra 2009. godine u Rimu tokom održavanja Prvog samita dve vlade. Drugi i Treći samit održani su 8. marta 2012. godine u Beogradu i 15. oktobra 2013. godine u Ankoni. Predstoji održavanje Četvrtog samita dve vlade u Srbiji.

Posete (2015-2017)

 • Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović posetio je Lombardiju 1. decembra 2017. god, kada se susreo Predsednikom Regije Lombardija Robertom Maronijem.
 • Ministar odbrane R. Srbije Aleksandar Vulin boravio je u zvaničnoj poseti Italiji od 22. do 24. oktobra 2017. god, kada se susreo sa ministrom odbrane Italije Robertom Pinoti.
 • Ministar pravde R. Srbije Nela Kuburović posetila je Rim od 10. do 12. oktobra 2017. god, kada se susrela sa ministrom pravde Italije Andreom Orlandom.
 • Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je 25. jula 2017. godine u zvaničnoj poseti Republici Italiji. Tom prilikom se susreo sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Djentilonijem.
 • Ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnje R. Italije A. Alfano boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji 13-14. marta 2017. godine.
 • Predsednik Vlade R. Srbije A. Vučić boravio je 16. decembra 2016. godine u radnoj poseti italijanskoj regiji Veneto na poziv predsednika Regije L. Zaje 
 • Ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnje R. Italije P. Djentiloni učestvovao je na 22. Ministarskom savetu OEBS koji je održan u Beogradu, 3. i 4. decembra 2015. godine.
 • Predsednik Senata R. Italije P. Graso boravio je u R. Srbiji na poziv predsednice Narodne skupštine M. Gojković od 12. do 14. novembra 2015. godine.
 • Predsednica Narodne skupštine R. Srbije M. Gojković boravila je 17. i 18. septembra 2015. godine u Rimu na poziv predsednice Donjeg doma Parlamenta L. Boldrini. 
 • Predsednik R. Srbije T. Nikolić susreo se sa predsednikom R. Italije S. Matarelom tokom svoje zvanične posete Svetoj Stolici 11. septembra 2015. godine.
 • Predsednik Italije S. Matarela boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji 25. maja 2015. godine.
 • Ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnje R. Italije P. Djentiloni boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji 31. marta 2015. godine.
 • Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova I. Dačić boravio je u zvaničnoj poseti R. Italiji 23. januara 2015. godine. Istog dana održan je Prvi trilateralni sastanak ministara inostranih poslova Italije, Srbije i Albanije na inicijativu Italije.


Ekonomski odnosi:

Italija je prvorazredni privredni partner Srbije - prvo tržište na koje RS izvozi i drugo sa kojeg uvozi i jedna od vodećih zemlja po visini ukupnih investicija i broju investicionih projekata. U periodu januar-novembar 2017. godine iz Srbije u Italiju izvezeno je u vrednosti od oko 1,85 milijardi evra, što je rast za 2,9 odsto u odnosu na isti period 2016. godine. Uvoz iz Italije iznosio je oko 1,78 milijardi evra, što je rast od 7,7 odsto u odnosu na isti period 2016. godine. Ukupna trgovinska razmena u prvih jedanaest meseci 2017. godine iznosila je 3,6 mlrd evra.Bilateralni ugovori