gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Камбоџа
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: КРАЉЕВИНА КАМБОЏА
Државно уређење: уставна монархија
Шеф државе: краљ Нородом Сихамони (Norodom Sihamoni)
Премијер: Хун Сен  (Hun Sen)
Министар иностраних послова: Прак Сокхон (Prak Sokhon)
Дипломатски односи успостављени: 1956. године


Политички односи:

У Београду су 13. јула 2017. одржане билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Краљевине Камбоџе, које је са наше стране водио државни секретар Немања Стевановић, а са камбоџанске стране државни секретар Уч Борит.

На маргинама 71. заседања ГСУН у Њујорку, у септембру 2016. г. ППВ и МСП И.Дачић се срео са МСП П.Сокхоном.  Посета МСП И. Мркића Краљевини Камбоџи реализована је у фебруару 2013. Том приликом остварени су сусрети са премијером Камбоџе Хун Сеном, председником Доњег дома Парламента Хенг Самрином и замеником премијера и МИП Хор Намхонгом.У септембру 2011. је заменик премијера и МИП Камбоџе Хор Намхонг учествовао на Министарском састанку ПНЗ у Београду. МСП В. Јеремић је посетио Камбоџу октобра 2011.

Економски односи:
У 2017. робна размена је износила 10,8 мил. евра, наш извоз је износио 56 хиљада евра, а увоз из Камбоџе 10,76 мил. евра.
У 2016. години робна размена је износила 9,2 мил. евра (извоз из Србије у Камбоџу је износио 15.000 евра а увоз 9,2 мил. евра.
У 2015. години робна размена је износила 6,5 мил. евра, од чега је извоз из РС износио 13.000 евра, а увоз 6,5 мил. евра.

Билатерални уговори