gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кина
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА
Државно уређење: Република
Шеф државе: Си Ђинпинг (Xi Jinping)
Премијер: Ли Кећианг (Li Keqiang)
Министар иностраних послова: Ванг Ји (Wang Yi)
Дипломатски односи успостављени: 2. јануар 1955. године


Односи две земље, које карактерише свеобухватно стратешко партнерство, су традиционално пријатељски и добри. НР Кина је једна од најзначајнијих стубова спољне политике РС.

Политички односи:

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Међународном форуму лидера о сарадњи у оквиру иницијативе „Појас и пут" у Пекингу 13-17. маја 2017. године, када је имао и одвојене билатералне сусрете са председником НР Кине Си Ђинпингом и председником Државног савета (Владе) НР Кине Ли Кећиангом. Током посете потписано је осам билатералних споразума.

Председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је, на позив председника Свекинеског народног конгреса (СНК) Џанг Деђианга, боравила у узвратној посети НР Кини од 24. новембра до 1. децембра 2017. године, када је поред сусрета са домаћином, председником СНК Џанг Деђиангом, имала одвојене сусрете и са другим високим кинеским званичницима.

Председник Владе Р. Србије Ана Брнабић, предводила је делегацију Р. Србије на Шестом састанку шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе у Будимпешти, од 26. до 28. новембра 2017, када је поред учешћа на пленарном заседању на маргинама Састанка имала билатерални сусрет са председником Државног савета (Владе) НР Кине Ли Кећиангом.

Тадашњи ПВ РС А. Вучић учествовао је на Петом самиту шефова влада Кине и земаља ЦИЕ у Риги, 5-6. новембра 2016, када је имао и билатерални састанак са ПВ НР Кине Ли Кећиангом, а боравио је у званичној посети НР Кини 23-27. новембра 2015, у оквиру које је учествовао на Самиту Кина-ЦИЕЗ у Суџоу.
На позив градоначелника Пекинга, поводом обележавања 35 година од потписивања Споразума о сарадњи Београда и Пекинга, градоначелник Београда С. Мали боравио је у посети Пекингу 25-31. октобра 2015.
Тадашњи председник РС Т. Николић боравио је у посети НР Кини од 31. августа до 4. септембра 2015. ради присуства церемонији обележавања 70-годишњице од завршетка Другог светског рата (на свечаној војној паради учествовало је и 75 војника ВС).

У посети Р. Србији 10-11. септембра 2017. боравио је Менг Ђиенџу, члан Политбироа ЦК КП Кине и председник Комисије за политичка и правна питања Комунистичке партије Кине. Градоначелник Пекинга Чен Ђининг боравио је у узвратној посети Београду 16. и 17. септембра о.г.

Председник Свекинеског народног конгреса Џанг Деђианг посетио је Р. Србију од 16. до 18. јула 2017.г, када је имао сусрете са највишим званичницима Републике Србије.

ПР НР Кине Си Ђинпинг био је у првој званичној посети РС 17-19. јуна 2016, када је потписано 23 споразума и меморандума о сарадњи.

ППВ и МСП РС И. Дачић боравио је у посети Кини од од 14. до 17. децембра 2016.

Вицепремијер НР Кине Џанг Гаоли био је у посети РС 22-24. јуна 2015. године.

ПВ Ли Кећианг посетио је РС 15-18. децембра 2014. и том приликом у Београду је одржан и Трећи самит Кина-ЦИЕЗ. Тадашњи ПВ Вучић и ПВ Ли су свечано отворили мост „Михајло Пупин" (Земун-Борча), а ПВ Лију је уручена Повеља почасног грађанина Београда. ПВ Ли је током посете РС имао одвојене разговоре са ПР Т. Николићем, а МИП НР Кине Ванг Ји разговарао је у одвојеном сусрету са ППВ и МСП И. Дачићем.

Економски односи:

НР Кина је највећи економски партнер Србије у Азији. У 2017. обим робне размене РС и НР Кине достигао је износ од 1,623 млрд ЕУР, од чега је извоз из РС у НР Кину достигао 55,0 мил. ЕУР (раст од 140% у односу на 2016), а увоз из Кине је био 1,567 млрд ЕУР (раст од 14%). У 2016. извоз из РС у НР Кину достигао је износ од 22,9 мил. еур, док је вредност увоза из Кине износила 1,45 млрд еур. У Београду је 5. јула 2013. одржано 10. заседање Мешовитог комитета за економску и трговинску сарадњу. Споразум о економској и техничкој сарадњи у инфраструктурним пројектима из 2009. дао је подстицај интензивирању економских односа, што је резултирало и сарадњом у више капиталних инфраструктурних пројеката у Републици Србији – изградња Пупиновог моста (Земун-Борча), пројекат ТЕ „Костолац", изградња две деонице аутопута Обреновац-Љиг на коридору 11 и др. Један од најзначајнијих пројеката између РС и Кине, који се изводи у оквиру механизма сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, је модернизација и изградња пруге Београд-Будимпешта, у коју је укључена и Мађарска. Влада Србије је 18. априла 2016. потписала уговор са кинеском компанијом "Хестил" о продаји имовине Железаре Смедерево, а преузимање је завршено до краја јунa 2016.

Билатерални уговори

Споразум о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине је објављен у "Службеном гласнику РС - Међународни уговори" број 12/18. Још није ступио на снагу.