gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кипар
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА КИПАР, Kypriaki Dimokratia (локално)
Државно уређење: Председничка република
Шеф државе: Никос Анастасијадес
Министар иностраних послова: Никос Христодулидис
Дипломатски односи успостављени: СФР Југославија је дипломатске односе са Кипром успоставила након проглашења независности Кипра 1960. године.


Политички односи:

Кипар за Србију представља веома важбог партнера и принципијелно и активно је подржава у кључним спољнополитичким приоритетима. Билатерални односи су традиционално веома добри, засновани на историјској блискости и пријатељству Р. Србије и Р. Кипра. Политички дијалог је интензиван и  веома садржајан.

Посете


Председник Републике Кипар Никос Анастасијадис је 09-10. маја 2018.г. био у званичној посети Републици Србији. Приликом сусрета са Председником Републике Србије Александром Вучићем, Председнику Р. Кипар је уручен орден Републике Србије на ленти а кипарски председник је председника Р. Србије одликовао Великим орденом реда Макаријус трећи.

Председник Представничког дома Републике Кипар Деметрис Силурис боравио је у званичној посети Републици Србији, од 23-24. јула 2018. године, као узвратна посета Председнице НС РС М. Гојковић која је, на позив председника Представничког дома Кипра Д. Силуриса, учинила званичну посету Р. Кипар од 15. до 18. октобра 2016. године Поред сусрета са домаћином, председницом НС РС Мајом Гојковић, сусрео се и са председником Републике Србије Александром Вучићем.

ППВ и МСП И. Дачић се састао 31. јула. 2018.г. у Никозији са министром спољних послова Републике Кипар Никосом Христодулидисом.

МЕИ Ј. Јоксимовић је посетила Р. Кипар 12. јула 2018.г. и имала састанак са МИП Р. Кипар Н. Христодулидисом.

МО Србије А. Вулин је учинио званичну посету Р. Кипру, у периоду од 26. до 29. новембра 2017. године, којом приликом се сусрео са МО Кипра Х. Фокаидисом.

Делегација одбора за европске интеграције НС Р. Србије, на челу са Н. Чанком, је 25. и 26. септембра 2017. године посетила Кипар, којом приликом се сусрела са ПР Представничког дома Кипра Д. Силурисом.

Економски односи:

Према подацима Републичког завода за статистику у 2017.години, из Србије на Кипар је извезено робе у вредности од 13,8 милиона евра (пад од 15,8% у односу на прошлу годину). У истом периоду, из Кипра у Србију је увезено робе у вредности од 6,2 милиона евра, што је раст од 19,4% у односу на прошлу годину. Последњих година обим робне размене Србије и Кипра је мали и на незадовољавајућем нивоу. Највећу могућност за унапређење привредне сарадње представља повећање кипарских директних инвестиција у привреду Србије, имајући у виду да кипарски субјекти располажу значајним инвестиционим капиталом.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано петак, 30. новембар 2018.)