gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Bilateralni odnosi sa stranim zemljama Bilateralni odnosi sa stranim zemljama

Bilateralni odnosi sa stranim državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kipar
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zvaničan naziv: REPUBLIKA KIPAR, Kypriaki Dimokratia (lokalno)
Državno uređenje: Predsednička republika
Šef države: Nikos Anastasijades
Ministar inostranih poslova: Nikos Hristodulidis
Diplomatski odnosi uspostavljeni: SFR Jugoslavija je diplomatske odnose sa Kiprom uspostavila nakon proglašenja nezavisnosti Kipra 1960. godine.


Politički odnosi:

Kipar za Srbiju predstavlja veoma važbog partnera i principijelno i aktivno je podržava u ključnim spoljnopolitičkim prioritetima. Bilateralni odnosi su tradicionalno veoma dobri, zasnovani na istorijskoj bliskosti i prijateljstvu R. Srbije i R. Kipra. Politički dijalog je intenzivan i  veoma sadržajan.

Posete


Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijadis je 09-10. maja 2018.g. bio u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Prilikom susreta sa Predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, Predsedniku R. Kipar je uručen orden Republike Srbije na lenti a kiparski predsednik je predsednika R. Srbije odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći.

Predsednik Predstavničkog doma Republike Kipar Demetris Siluris boravio je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, od 23-24. jula 2018. godine, kao uzvratna poseta Predsednice NS RS M. Gojković koja je, na poziv predsednika Predstavničkog doma Kipra D. Silurisa, učinila zvaničnu posetu R. Kipar od 15. do 18. oktobra 2016. godine Pored susreta sa domaćinom, predsednicom NS RS Majom Gojković, susreo se i sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

PPV i MSP I. Dačić se sastao 31. jula. 2018.g. u Nikoziji sa ministrom spoljnih poslova Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom.

MEI J. Joksimović je posetila R. Kipar 12. jula 2018.g. i imala sastanak sa MIP R. Kipar N. Hristodulidisom.

MO Srbije A. Vulin je učinio zvaničnu posetu R. Kipru, u periodu od 26. do 29. novembra 2017. godine, kojom prilikom se susreo sa MO Kipra H. Fokaidisom.

Delegacija odbora za evropske integracije NS R. Srbije, na čelu sa N. Čankom, je 25. i 26. septembra 2017. godine posetila Kipar, kojom prilikom se susrela sa PR Predstavničkog doma Kipra D. Silurisom.

Ekonomski odnosi:

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2017.godini, iz Srbije na Kipar je izvezeno robe u vrednosti od 13,8 miliona evra (pad od 15,8% u odnosu na prošlu godinu). U istom periodu, iz Kipra u Srbiju je uvezeno robe u vrednosti od 6,2 miliona evra, što je rast od 19,4% u odnosu na prošlu godinu. Poslednjih godina obim robne razmene Srbije i Kipra je mali i na nezadovoljavajućem nivou. Najveću mogućnost za unapređenje privredne saradnje predstavlja povećanje kiparskih direktnih investicija u privredu Srbije, imajući u vidu da kiparski subjekti raspolažu značajnim investicionim kapitalom.

Bilateralni ugovori


(Poslednje ažurirano petak, 30. novembar 2018.)