gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кореја, Република
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА КОРЕЈА
Државно уређење: Република
Шеф државе: Мун Ђе-ин (Moon Jae-in)
Премијер: Ли Нак-јон (Lee Nak-yon)
Министар иностраних послова: гђа Канг Кјун-ва (Kang Kyung-wha)
Дипломатски односи успостављени: 27. децембар 1989. године


Односи су добри и пријатељски, уз растућу сарадњу у области културе, просвете, привреде и др.

Политички односи:

Посете

На позив Министарства просвете Р. Кореје, делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, на челу са министром М. Шарчевићем, боравила је у посети Р. Кореји 5-11. новембра 2017, када је потписан Меморандум о сарадњи два министарства.
Политички директор МСП З. Вујић је, у својству специјалног изасланика председника Србије, посетио Сеул од 3. до 5. новембра 2017.
Градоначелник Београда Синиша Мали посетиo je Р. Кореју крајем августа 2017. и са градоначелником Сеула Парк Вон-суном потписао Меморандум о разумевању о пријатељској сарадњи Београда и Сеула.

Заменик министра спољних послова Републике Кореје Ћо Хјун боравио је у посети Р. Србији од 3. до 5. децембра 2017, када је имао освојене сусрете са председником РС А Вучићем, председником Владе РС А. Брнабић, ППВ и МСП РС И. Дачићем, ДС МСП Н. Стевановићем и политичким директором МСП З. Вујићем.
Генерални директор Бироа за сарадњу у области културе у МИП РК Ли Еунјонг посетио је Београд у априлу 2017, када је одржан први састанак у области културе, образовања, омладине и спорта две земље. Заменик министра за цивилну авијацију Министарства за простор, инфраструктуру и саобраћај Р. Кореје Су Хун-тек је у априлу 2017. у Београду имао разговор са ППВ и МГСИ З. Михајловић и ДС МСП Н. Стевановићем.
Генерални директор за европске послове МИП РК Лим Су-сук је у јануару 2016.г. посетио Београд.
Парламентарна група пријатељства Р. Кореје је посетила Србију 14-16. децембра 2014. године и имала сусрет са тадашњим председником Владе Александром Вучићем, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, председницом Одбора за спољне послове Народне скупштине и са члановима ПГП са Републиком Корејом.

Економски односи:

„У 2017. обим робне размене достигао је износ од 143,3 мил. евра, од чега је извоз из Србије у Кореју износио 7,3 мил. евра (раст од 54% у односу на 2016), а увоз из Р. Кореје 136,0 мил. евра (раст од 16%).

У 2016. робна размена између Р. Србије и Р. Кореје је износила укупно 124,7 мил.евра, од чега је извоз из Р. Србије износио 4,8 мил. ЕУР, а увоз из РК 119,9 мил. ЕУР. У 2016. Србију је посетило 7.660 туриста из РК.

Компанија YURA, која се бави производњом ауто-делова, је 2010. године преузела „Заставу електро" из Раче, што је представљало прву корејску инвестицију у Србији. Ова корејска фирма је у наредне две године отворила још три фабрике аутомобилских каблова у Нишу и Лесковцу.

Асоцијација корејских увозника - КОIМА потписала је Меморандум о сарадњи са СИЕПА и организовала посете Србији делегација увозника 2012. и 2013. године. Корејска агенција за унапређење трговине КОТРА у децембру 2015. је отворила представништво у Београду и потписала Меморандум о разумевању са Министарством привреде Р. Србије.

Билатерални уговори