gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Bilateralni odnosi sa stranim zemljama Bilateralni odnosi sa stranim zemljama

Bilateralni odnosi sa stranim državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Koreja, Republika
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zvaničan naziv: REPUBLIKA KOREJA
Državno uređenje: Republika
Šef države: Mun Dje-in (Moon Jae-in)
Premijer: Li Nak-jon (Lee Nak-yon)
Ministar inostranih poslova: gđa Kang Kjun-va (Kang Kyung-wha)
Diplomatski odnosi uspostavljeni: 27. decembar 1989. godine


Odnosi su dobri i prijateljski, uz rastuću saradnju u oblasti kulture, prosvete, privrede i dr.

Politički odnosi:

Posete

Na poziv Ministarstva prosvete R. Koreje, delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, na čelu sa ministrom M. Šarčevićem, boravila je u poseti R. Koreji 5-11. novembra 2017, kada je potpisan Memorandum o saradnji dva ministarstva.
Politički direktor MSP Z. Vujić je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, posetio Seul od 3. do 5. novembra 2017.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je R. Koreju krajem avgusta 2017. i sa gradonačelnikom Seula Park Von-sunom potpisao Memorandum o razumevanju o prijateljskoj saradnji Beograda i Seula.

Zamenik ministra spoljnih poslova Republike Koreje Ćo Hjun boravio je u poseti R. Srbiji od 3. do 5. decembra 2017, kada je imao osvojene susrete sa predsednikom RS A Vučićem, predsednikom Vlade RS A. Brnabić, PPV i MSP RS I. Dačićem, DS MSP N. Stevanovićem i političkim direktorom MSP Z. Vujićem.
Generalni direktor Biroa za saradnju u oblasti kulture u MIP RK Li Eunjong posetio je Beograd u aprilu 2017, kada je održan prvi sastanak u oblasti kulture, obrazovanja, omladine i sporta dve zemlje. Zamenik ministra za civilnu avijaciju Ministarstva za prostor, infrastrukturu i saobraćaj R. Koreje Su Hun-tek je u aprilu 2017. u Beogradu imao razgovor sa PPV i MGSI Z. Mihajlović i DS MSP N. Stevanovićem.
Generalni direktor za evropske poslove MIP RK Lim Su-suk je u januaru 2016.g. posetio Beograd.
Parlamentarna grupa prijateljstva R. Koreje je posetila Srbiju 14-16. decembra 2014. godine i imala susret sa tadašnjim predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, predsednicom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine i sa članovima PGP sa Republikom Korejom.

Ekonomski odnosi:

„U 2017. obim robne razmene dostigao je iznos od 143,3 mil. evra, od čega je izvoz iz Srbije u Koreju iznosio 7,3 mil. evra (rast od 54% u odnosu na 2016), a uvoz iz R. Koreje 136,0 mil. evra (rast od 16%).

U 2016. robna razmena između R. Srbije i R. Koreje je iznosila ukupno 124,7 mil.evra, od čega je izvoz iz R. Srbije iznosio 4,8 mil. EUR, a uvoz iz RK 119,9 mil. EUR. U 2016. Srbiju je posetilo 7.660 turista iz RK.

Kompanija YURA, koja se bavi proizvodnjom auto-delova, je 2010. godine preuzela „Zastavu elektro" iz Rače, što je predstavljalo prvu korejsku investiciju u Srbiji. Ova korejska firma je u naredne dve godine otvorila još tri fabrike automobilskih kablova u Nišu i Leskovcu.

Asocijacija korejskih uvoznika - KOIMA potpisala je Memorandum o saradnji sa SIEPA i organizovala posete Srbiji delegacija uvoznika 2012. i 2013. godine. Korejska agencija za unapređenje trgovine KOTRA u decembru 2015. je otvorila predstavništvo u Beogradu i potpisala Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom privrede R. Srbije.

Bilateralni ugovori