gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Либан
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ЛИБАН
Државно уређење: република
Шеф државе: Мишел Аун (Michel Aoun)
Премијер: Саад Харири (Saad Hariri)
Министар иностраних послова: Жибран Басил (Gebran Bassil)
Дипломатски односи успостављени: 1946. године


Политички односи:

Посете из Либана у Србију:
Министар спољних послова и дијаспоре Републике Либан Жибран Басил 28.11.2018. боравио је у званичној посети Републици Србији. На позив првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића којом приликом се састао са председником А. Вучићем, председницом Народне скупштине М. Гојковић, председницом Владе А. Брнабић, министром Дачићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем и председником Привредне коморе Србије М. Чадежом.

КиМ: Није признао ЈПНК. Приликом гласања у ГС Интерпола у Дубаиу, Либан је гласао против.
ПД амбасадор З. Вујић је у својству специјалног изасланика тадашњег ПВ А. Вучића боравио у службеној посети Бејруту 19-21. 4. 2017. Либанска страна је пренела да неће мењати став према ЈПНК, те да ће Либан наставити да подржава РС у свим међународним форумима, посебно у онима у којима Србија није члан : ОИС, АЛ и др.

Економски односи:

Иако је Либан потенцијално значајан партнер Србије на тржишту БИ, економска сарадња је у последњих неколико година стагнирала. Ипак, и даље је присутна обострана заинтересованост за унапређење сарадње, посебно у домену трговине, саобраћаја, пољопривреде и другим областима. Закључно са септембром 2018. извоз је износио 5, 690. 000 евра, а увоз 400.000 евра.

Учешће ВС у UNIFIL мисији: У Либану се налазе припадници ВС у мисији УН на југу Либана (UNIFIL), чиме дајемо конкретан допринос стабилизацији ситуације у том региону. Српски војници су стигли у Либан 20. децембра 2010. и део су шпанског контингента. Наше трупе учествују у источном сектору мировне мисије, на граници са Израелом, 177 војника и официра у UNIFIL и UNTSO (један војни посматрач). Тадашњи НГШ Љубиша Диковић више пута је боравио је у Либану у оквиру посете нашим војницима у саставу UNIFIL. Тадашњи МО РС Б. Гашић је 23-24. августа 2014. посетио српски контигент у оквиру UNIFIL мисије. Министар одбране Вулин 2018.

Сарадња у области туризма: Број либанских туриста који посећују Србију бележи велики пораст у односу на претходне године. Успостављање директне авио линије између Бејрута и Београда довело је до тренутне ситуације. Према подацима добијеним од Air Serbia, током 2017. Србију је посетило око 27 000 Либанаца (минимум једно ноћење) што је скоро 10 пута више него током 2016. Ове бројке су реално и веће, јер либански путници, осим директног лета Air Serbia, користе и услуге других авио компанија, преко Истанбула и Атине. Осим као туристичка дестинација, Београд и Србија се профилишу као дестинација за одржавање конференција, семинара, спортских кампова и сл.

Уговорно стање: Тренутно је на снази осам споразума. Усаглашени су: Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде Р. Либан и Министарства пољопривреде и заштите животне средине РС и Меморандум о разумевању и сарадњи у области спорта и омладине између Министарства омладине и спорта РС и Министарства спорта и омладине Либана. На позиве либанске стране да се у Бејруту потпишу меморандуми, ресорни министри, због неодговарајућих термина, нису били у могућности да се одазову.
У фази преговарања су: Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о подстицању и заштити инвестиција (нацрт уручен либанској страни), Уговор између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о двоструком опорезивању у односу на порезе на доходак и Меморандум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либана о сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала; нацрт Споразума о ваздушном саобраћају између Владе Р. Србије и Владе Р. Либан. Либанска влада је прихватила све предлоге за измену члана 1. Споразума у области културне сарадње и спремна је да крене у процедуру потписивања. Спремни су да упуте позив министру културе и информисања за билатералну посету Либану. Током званичне посете ППВ и МСП И. Дачића Либану (22. јул 2015) потписан је Споразум између Владе РС и Владе Р. Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша.

Билатерални уговори

(Последње ажурирано петак, 30. новембар 2018.)