gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мађарска
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: Мађарска
Magyarország (локално)
Државно уређење: република
Шеф државе: Јанош Адер (János Áder)
Премијер: Виктор Орбан (Viktor Orbán)
Министар иностраних послова: Петер Сијарто (Péter Szijjártó)


Политички односи:

Билатерални политички односи Републике Србије и Мађарске су на историјском нивоу и карактерише их интензиван политички дијалог и честе посете на свим нивоима.Република Србија има амбасаду у Будимпешти и почасни конзулат у Сегедину, а Мађарска има амбасаду у Београду и конзулат у Суботици. Две земље деле заједничку државну границу у дужини од 175км.

Позитиван тренд  развоја билатералних односа успешно је крунисан одржаним заједничким седницама две владе у Београду, Будимпешти и Нишу. На седницама је обострано потврђено опредељење за јачањем сарадње у свим областима од заједничког интереса.

 
Економски односи:

Од јануара до априла 2017. године остварено је око 443 милиона евра робне размене (извоз у Мађарску је износио 163,1 мил. евра, док је увоз био 280 мил. евра). У 2016. години трговинска размена износила је 1,26 млрд. евра (извоз у Мађарску је износио 456,8 мил. евра, док је увоз био 801 мил. евра). Мађарска се по обиму размене налази у првих 10 најзначајнијих партнера Србије. Најважнији аспект сарадње Р. Србије и Мађарске је у пољу инфраструктуре, тачније у пројекту реконструкције железничке пруге Будимпешта-Београд из кинеског фонда за ЦИЕЗ.

Поступак консолидације уговорног стања са Мађарском није окончан. На снази је 136 споразума, а 2 су у процесу ратификације.

Билатерални уговори