gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Македонија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 
Државно уређење: Република
Шеф државе: Ђорђе Иванов
Премијер: Зоран Заев
Министар иностраних послова: Никола Димитров
Дипломатски односи успостављени: Дипломатски односи су успостављени у априлу 1996. године.


Политички односи

Посете

Развијени билатерални односи, базирани назаједничкој историји и традиционално блиским везама два народа, уз политику Србије усмерену на развој пријатељских односа и принципијелно добросуседско постављање, додатно се унапређују редовним контактима на свим нивоима, како кроз билатералне посете тако и кроз сусрете званичника на маргинама како међународних тако и регионалних форума, у којима је сарадња посебно развијена. Нарочит импулс развоју односа пружила је размена посета на највишем нивоу, посета председника председника Р. Србије Р. Македонији 16. септембра 2016. године поводом обележавања 100-годишњице битке на Кајмакчалану, као и посета председника Р. Македоније Р. Србији 28-30. октобра 2016. године. Председник Владе Р. Македоније боравио је у званичној посети Р. Србији 20-21. новембра 2017. године, током које је договорено да се трећа заједничка седница Влада две земље одржи фебруара/марта 2018. године.

Економски односи:

Привредна сарадња је развијена у свим областима а две земље су једна другој веома значајни економски партнери. Српске инвестиције у Р. Македонију, према подацима НБС, у периоду Р. Србију у периоду 2010-2016. година износе 28,7 милиона ЕУР. Трговинска размена показује константан раст. Према подацима РЗС, за првих 10 месеци 2017. године размена је износила 622,9 милиона ЕУР, од чега је наш извоз био 452,3 милиона а увоз 170,6 милиона ЕУР.

Поред заједничких седница две Владе, као кључног форума за унапређење привредне сарадње, додатни допринос пружају и добри међукоморски односи. Први пословни форум у организацији две привредне коморе, на коме је учестовало 61 компанија из Србије и 22 из Македоније, одржан је октобра 2016. године у Србији, а други пословни форум фебруара 2017. године у Скопљу, и на њему је учествовало 50 предузећа из Србије и 60 из Македоније. Приоритети укупне сарадње, истакнути и на последњој, другој заједничкој седници две Владе одржаној 2015. године у Скопљу су завршетак Коридора 10, изградња гасне конкције Врање- Куманово, изградња железничке пруге (Будимпешта)-Београд-Скопље, као и изградња далековода Ниш-Штип, који је у међувремену завршен и пуштен у рад 2016. године.

Билатерални уговори