gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Северна Македонија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 
Државно уређење: Република
Шеф државе: Стево Пендаровски
Премијер: Зоран Заев
Министар иностраних послова: Никола Димитров
Дипломатски односи успостављени: Дипломатски односи су успостављени у априлу 1996. године.


Политички односи

Посете

Развијени билатерални односи, базирани назаједничкој историји и традиционално блиским везама два народа, уз политику Србије усмерену на развој пријатељских односа и принципијелно добросуседско постављање, додатно се унапређују редовним контактима на свим нивоима, како кроз билатералне посете тако и кроз сусрете званичника на маргинама како међународних тако и регионалних форума, у којима је сарадња посебно развијена. Нарочит импулс развоју односа пружила је размена посета на највишем нивоу, посета председника председника Р. Србије Р. Македонији 16. септембра 2016. године поводом обележавања 100-годишњице битке на Кајмакчалану, као и посета председника Р. Македоније Р. Србији 28-30. октобра 2016. године. Председник Владе Р. Македоније боравио је у званичној посети Р. Србији 20-21. новембра 2017. године, током које је договорено да се трећа заједничка седница Влада две земље одржи фебруара/марта 2018. године.

Економски односи:

Привредна сарадња је развијена у свим областима а две земље су једна другој веома значајни економски партнери. Српске инвестиције у Републику Северну Македонију, према подацима НБС, у периоду 2010.-2016. године износе 28,7 милиона ЕУР. Трговинска размена показује константан раст. Према подацима РЗС, у  2018. години размена је износила 856 милиона ЕУР, од чега је наш извоз био 626.4 милиона а увоз 229,6 милиона ЕУР.

Поред заједничких седница две Владе, као кључног форума за унапређење привредне сарадње, додатни допринос пружају и добри међукоморски односи. Први пословни форум у организацији две привредне коморе, на коме је учестовало 61 компанија из Србије и 22 из Македоније, одржан је октобра 2016. године у Србији, а други пословни форум фебруара 2017. године у Скопљу, и на њему је учествовало 50 предузећа из Србије и 60 из Македоније. Приоритети укупне сарадње, истакнути и на последњој, другој заједничкој седници две Владе одржаној 2015. године у Скопљу су завршетак Коридора 10, изградња гасне конкције Врање- Куманово, изградња железничке пруге (Будимпешта)-Београд-Скопље, као и изградња далековода Ниш-Штип, који је у међувремену завршен и пуштен у рад 2016. године.

Билатерални уговори