gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Суверени Малтешки Ред
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: СУВЕРЕНИ ВОЈНИ БОЛНИЧКИ РЕД СВЕТОГ ЈОВАНА ЈЕРУСАЛИМСКОГ ОД РОДОСА И ОД МАЛТЕ
(СУВЕРЕНИ МАЛТЕШКИ РЕД)
Државно уређење: Има статус субјекта међународног права , иако нема сопствену територију.
Шеф државе: Велики мајстор Дјакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангвинето (Lieutenant of the Grand Master Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto)
Премијер: Албрехт Фрајхер вон Безлагер (Albrecht Freiherr von Boeselager)
Министар иностраних послова:
Албрехт Фрајхер вон Безлагер (Albrecht Freiherr von Boeselager)
Дипломатски односи успостављени: 11. мај 2001. године


Политички односи:

Током 2017. кроз пројекат „Пожели жељу" Суверени Малтешки Ред је спровео више хуманитарних активности за помоћ оболелој деци у сарадњи са Министарством здравља Р. Србије, као и пројектe обезбеђивања топлих оброка за децу из прихватилишта у Београду и набавке намирница за Центар у Сремчици.

Посете:

- Велики хоспиталац Сувереног Малтешког Реда Доминик Принц де ла Рошфуко-Монтбел боравио је у Београду 8. децембра 2016. год. и имао сусрете са министром здравља Р. Србије Зораном Лончаром и са тадашњим министром за рад Р. Србије Александром Вулином.
- Бивши ПР Б.Тадић посетио је МВР октобра 2006. године

На добротворној донаторској вечери у Монаку одржаној 19. јуна 2015. године, прикупљено је 100.000,00 евра за хуманитарни пројекат „Напиши жељу МВР (Make a Wish)" намењен основцима из поплављених подручја. Свечани чин додељивања поклона деци из поплављених подручја организован је 13. октобра 2015. године.

Од хуманитарних иницијатива у Србији, МВР је учествовао у пројекту хуманитарне помоћи хендикепираној деци у Прибоју и у пројекту обуке за трансплантацију органа. Пројекат „Докторова кула", односи се на реконструкцију објекта намењеног деци оболелој од рака из унутрашњости, МВР је донирао 100 хиљада евра.

На завршној прослави Миланског едикта у Нишу, амбасадор Ди Лука је од стране патријарха Иринеја одликован орденом цара Константина.

У Скупштини РС формирана је јануара 2013. Парламентарна група пријатељства са МВР. Председник Групе је проф. др Владимир Маринковић.

Споразум о сарадњи у области из области испоруке хуманитарне помоћи Србији потписан је 11. децембра 2013. године.


(Последње ажурирано четвртак, 10. мај 2018.)