gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Монголија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: МОНГОЛИЈА
Државно уређење: парламентарна република
Шеф државе: Батулга Калтма (Battulga Khaltmaa)
Премијер: Кхурелсукх Укхна (Khurelsukh Ukhnaa)
Министар иностраних послова: Тсогтбатар Дамдин (Tsogtbaatar Damdin)
Дипломатски односи успостављени: 20. новембар 1956. године


Политички односи:

ППВ и МСП Дачић је имао сусрет са премијером Ђ. Ерденебатом на маргинама Санктпетербуршког међународног економског форума 1. јуна 2017.
Политички директор МСП Р. Србије амб. З. Вујић посетио је Улан Батор 12-15. априла 2017.
Тадашњи министар спољних послова Монголије Монголије Л. Пуревсурен је учествовао на Министарском састанку ОЕБС у Београду почетком децембра 2015, када је имао разговор са ППВ и МСП И. Дачићем.
ППВ и МСП И. Дачић је имао билатерални сусрет са в.д. МИП Монголије Д. Ганкујагом на 21. МС ОЕБС у Базелу у децембру 2014.
Бивши МИП Л. Болд је боравио у званичној посети Р. Србији 7-10. новембра 2013. Том приликом је имао сусрете са ПВ И. Дачићем, МСП И. Мркићем и градоначелником Новог Сада М. Вучевићем.
Бивши МСП Р. Србије И. Мркић посетио је Монголију у априлу 27-30. априла 2013. у циљу учешћа на Министарском састанку Заједнице демократија када је имао сусрете са ПР Елбегдоржом, МИП Болдом и министром енергетике Сономпилом.

Економски односи:

Укупна робна размена у 2017. је износила 520 хиљада евра, при чему је извоз из РС био 518 хиљада ЕУР, а увоз из Монголије свега 2 хиљаде ЕУР. У 2016. наш извоз је износио 331 хиљаду ЕУР, при чему није било увоза из Монголије.

Билатерални уговори