gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Нигерија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: САВЕЗНА РЕПУБЛИКА НИГЕРИЈА
Државно уређење: Савезна република
Шеф државе: Мухамаду Бухари (Muhammadu Buhari)
Премијер: ПР СР Нигерије је и ПР Владе - Кабинета министара
Министар иностраних послова: Џефри Оњеама (Geoffrey Onyeаma)
Дипломатски односи успостављени: 1960. године


Политички односи:


Посете


Два министра иностраних послова састала су се на маргинама отворене дебате СБ УН о очувању међународног мира и безбедности у Њујорку, фебруара 2015. године и на Извршном Савету Афричке Уније, јануара 2012. године у Адис Абеби. Министар спољних послова Републике Србије посетио је Савезну Републику Нигерију новембра 2009. године.

Економски односи:

У периоду од јануара до новембра 2017. године наш извоз је био 6.275.000 евра, а увоз 725.000 евра. На тржишту Нигерије присутне су наше компаније Енергонигериа, Ариус, Влатаком, НИС, Тетра Пак, Максман, Прогрес Инжењеринг, Импол Севал, Фруктус. У нигеријском граду Лагосу 2008. године формирана је и Нигеријско-српска трговинска комора.

У 2012. години наш извоз је био 752.000 ЕУР, а увоз 314.000 ЕУР. У Нигерији су активне наше фирме Енергонигерија, Аријус и Влатаком. У нигеријском граду Лагосу 2008. године формирана је и Нигеријско-српска трговинска комора.

Билатерални уговори