gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Румунија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РУМУНИЈА
România
Државно уређење: Република
Шеф државе: Клаус Јоханис (Klaus Iohannis)
Премијер: Вјорика Данчила (Viorica Dăncilă)
Министар иностраних послова: Теодор Мелешкану (Teodor Meleșcanu)
Дипломатски односи успостављени: април 1879. године


Политички односи:

Билатерални односи Р. Србије и Румуније су традиционално добри и пријатељски што потврђује редован и садржајан политички дијалог на високом и највишем нивоу.

Посете и сусрети у 2018. години
• У Букурешту је 24. априла 2018. године одржан трећи квадрилатерални сусрет чији је фокус био на регионалним пројектима интерконекције, као и европским перспективама целог региона. Договорена је појачана сарадња у овом формату на плану промоције интереса и сарадње у области (енергетске) инфраструктуре, саобраћаја и комуникација, као и формирање радне групе која ће по наведеним секторским питањима радити на конкретизацији пројеката од заједничког интереса.
• Министар правде Румуније Т. Тоадер боравио је у званичној посети Београду 26. марта 2018. године током које се састао са министарском правде Р. Србије Н. Кубуровић.
• Председник Р. Србије А. Вучић боравио је у званичној посети Румунији 8. марта 2018. године током које је имао сусрете са председником Румуније К. Јоханисом, председницом Владе В. Данчилом, као и са председником Сената К. П. Тарићеануом и Представничког дома Л. Драгнеом. У склопу делегације председника А. Вучића налазила се и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре З. Михајловић.

Посете и сусрети у 2017. години
• Министар националне одбране Румуније М. Фифор је на позив министра одбране Р. Србије А. Вулина боравио у званичној посети Р. Србији од 3. до 4. децембра 2017. године.
• У Варни (Бугарска) је 4. октобра 2017. године одржан квадрилатерални сусрет председника Р. Србије А. Вучића и председника Влада Румуније, Р. Бугарске и Р. Грчке.
• Након успешне квадрилатерале у Варни, у Београду је 7-8. децембра одржан други квадрилатерални сусрет на истом нивоу.
• У Београду је 7. новембра 2017. одржан трилатерални састанак Одбора за спољне послове парламената Р. Србије, Р. Бугарске и Румуније. Том приликом реализован је сусрет румунске делегације са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Р. Србије И. Дачићем.
Посете и сусрети у 2016. години
• На позив председника Владе Румуније Д. Ћолоша, председник Владе Р. Србије А. Вучић је у пратњи четири министра из Владе Р. Србије боравио у радној посети Темишвару 10. новембра 2016. године.
• Делегација Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Р. Србије ЕУ на челу са шефицом тима Р. Србије Т. Мишчевић боравила је у посети Букурешту у периоду од 21. до 23. фебруара 2016. године.

Посете и сусрети у 2015. години
• Председник Владе Румуније В. Понта посетио је Београд 4. септембра 2015. године и том приликом се сусрео са председником Владе Р. Србије А. Вучићем.
• Председник Румуније К. Јоханис боравио је у званичној посети Р. Србији 16. јула 2015. године током које је имао састанке са председником Р. Србије Т. Николићем, председником Владе А. Вучићем, председницом Народне скупштине М. Гојковић, као и са представницима румунске националне мањине у Р. Србији.
• У Крајови (Румунија) је 24. априла 2015. године одржан трилатерални сусрет премијера Р. Србије, Р. Бугарске и Румуније.
• Председница Народне скупштине Р. Србије М. Гојковић боравила је у званичној посети Букурешту 27. маја 2015. године током које се сусрела и са председником Румуније К. Јоханисом, председником Владе В. Понтом и председником Сената К. П. Таричеануом.

Економски односи:

Румунија је значајан економски партнер Р. Србије и постоји значајан простор за даље унапређење овог облика сарадње две државе. Доминантну област економске сарадње представља трговинска размена, која у претходном периоду бележи континуирани раст. У 2017. години Румунија је заузела седмо место у размени Р. Србије са светом, док се према обиму извоза налази на петом месту.

Укупна спољнотрговинска размена између Р. Србије и Румуније за 2017. годину износила је 1,2 милијарде евра, од чега је вредност нашег извоза била 769,3 милиона евра, а вредност увоза из Румуније у Р. Србију 570 милиона евра, што представља пораст од 2,1% у односу на 2016. годину.

Билатерални уговори

Споразум између Републике Србије и Румуније о социјалној сигурности је објављен у "Службеном гласнику РС - Међународни уговори" број 2/2017, а ступио је на снагу 01. априла 2018. гофине.

(Последње ажурирано субота, 13. октобар 2018.)