gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сингапур
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА СИНГАПУР
Државно уређење: парламентарна република
Шеф државе: Халима Јакоб (Halimah Jacob)
Премијер: Ли Сијен Лунг (Lee Hsien Loong)
Министар иностраних послова: В. Балакришнан (Vivian Balakrishnan)
Дипломатски односи успостављени: 1967. године


Политички односи:

Односи Србије и Сингапура су традиционално добри и пријатељски. ППВ и МСП Ивица Дачић је примио 30. марта 2015. Кишора Махбубанија, једног од најутицајнијих експерата за међународне односе, истакнутог дипломату, некадашњег високог функционера МСП Сингапура и председавајућег СБ УН у два мандата, декана Школе за јавну политику Националног универзитета у Сингапуру.

На маргинама 69. заседања ГС УН у Њујорку, ППВ и МСП И. Дачић сусрео се са МИП Сингапура К. Шанмугамом 24.9. 2014.

Тадашњи МСП В. Јеремић је боравио у званичној посети Сингапурумаја 2012. када су реализовани сусрети са МИПСингапура К. Шанмугамом, министром транспорта Ли Тук Јуом и председавајућим парламентарног комитета Владе Сингапура за одбрану и спољне послове. МСП Јеремић је претходно посетио Сингапур фебруара 2011.

Економски односи:

У 2017. укупна робна размена је износила 28,4 мил. евра, од чега извоз из Р. Србије 8,5 мил. евра, а увоз 19,9 мил. евра.
У 2016. години робна размена је износила 24,4 мил. евра (извоз из Р. Србије у Сингапур 11,0 мил. евра, а увоз 13,4 мил евра).
У 2015. години робна размена је износила 22,8 мил. евра (извоз из Р. Србије у Сингапур 10,7 мил. евра, а увоз 12,1 мил. евра).

Билатерални уговори