gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Тунис
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ТУНИС
Државно уређење: република
Шеф државе: Бежи Каид Есебси (Beji Caid Essebsi)
Премијер: Јусеф Шахед (Youssef Chahed)
Министар иностраних послова: Кемаис Женауи (Khemaies Jhinaoui)
Дипломатски односи успостављени: 1957. године


Политички односи:

Посете

Посета туниског МИП је реализована 13-14. децембра 2017.г. У склопу посете МИП Туниса Х. Жинауиа, организовани су сусрети са председницом Народне скупштине РС М. Гојковић, потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Р. Љајићем и потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре З. Михајловић, када је уприличено свечано потписивање Споразума о ваздушном саобраћају. Директори националних библиотека у присуству два министра спољних послова су потписали Протокол о сарадњи националних библиотека. Туниски МИП је упутио позив ППВ и МСП И. Дачићу за узвратну посету.

Посете из Србије у Тунис: На Међународној конференцији инвеститора у Тунису (29-30. новембар 2016. г.) учествовала је тадашња министарка државне управе и локалне самоуправе А. Брнабић. Туниска страна очекује да ће у наредном периоду бити реализована и посета МУП РС Тунису.

КиМ: Није признао ЈПН Косова. Тунис подржава мирно и демократско решење питања КиМ, уз поштовање Повеље и резолуција СБ УН, као и поштовање одредби међународног права. Ово је став који Тунис заступа и на скуповима регионалних организација које окупљају арапске и афричке земље (АЛ, АУ, ОИК). Поводом захтева тзв. Косова за пријем у Унеско, на 38. заседању ГК Унеска 9.11.2015. Тунис је гласао за одлагање одлучивања, а затим при одлучивању о пријему био је уздржан. Оквир међународног права којег се Тунис придржава и поштује у погледу непризнавања тзв. Косова остаје опредељење и код свих покушаја да се оно прогура у чланство међународних организација.

Парламентарна сарадња: Посланичка група пријатељства је формирана у НСРС 14. фебруара 2017. г. и броји 14 чланова. Посланичка група пријатељства у туниском парламенту броји 12 чланова. Председник НСРС М. Гојковић примила је делегацију Парламента Туниса, у склопу њихове посете РС, 23. 2. 2015. Уједно, био је организован сусрет представника посланичких група са туниском делегацијом.


Економски односи:

Други састанак Мешовите комисије (српско-туниске) за економску сарадњу две државе управо се одржава у Тунису 28.-29.2018.
Економски односи су далеко испод могућности и интереса обе земље, посебно имајући у виду комплементарност привреда. Привредну сарадњу између Србије и Туниса, карактерише од 2013. вишеструко повећање извоза и незнатан пад увоза роба из Туниса. До септембра 2018. извоз је био у вредности од 14 милиона евра, а увоз 9,7 милиона евра. На туниском тржишту је присутна београдска "Хидротехника", која је током 35 година у Тунису изградила 11 великих брана. Нови преговори о новим пословима су управо почели на нивоу амбасада РС у Тунису- Влада Туниса. На основу до сада исказаног интереса српских предузећа за наступ на туниском тржишту, постоје могућности за пласман лекова и фармацеутских производа (Тунис годишње увози значајне количине лекова и медицинске опреме, а преко овог тржишта лакше се може доћи и у друге земље Магреба), транспортних средства и опреме (трактори, комбајни, шасије и каросерије), производа гумарске индустрије, пилећег меса и прерађевина, опреме за дистрибуцију гаса, електричних и телeфонских каблова, средстава заштите за индустрију и производа папирне индустрије. Датум одржавања Мешовитог комитета је више пута померан током 2013, а реализација је изостала и 2014-2016. године. Туниска страна инсистира на што скоријем одржавању Мешовитог комитета и Пословног форума, а заинтересовани су и за организацију посете ПКС. За копредседника МК са наше стране именован је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација С. Никчевић. У Тунису је 18-19. априла о.г. одржан састанак Мешовите комисије (српско-туниске) за друмски превоз путника и ствари.

Инвестиције: Због непостојања законске регулативе о извештавању компанија о висини инвестиције, не постоје званични подаци о страним директним улагањима по компанијама, те се следећи подаци могу узети само као индикативне вредности. Евиденција РАС-а врши се према земљи порекла компаније која је инвестирала, а на основу истраживања Агенције о страним директним улагањима по компанијама и извештаја самих компанија о висини инвестиције. По програму државне помоћи, у новембру 2016. године компанији Coficab из Туниса су одобрена подстицајна средства за пројекат оснивања производног погона у циљу производње аутомобилских каблова за регион Источне Европе, укупне вредности 12.400.000 евра. Пројектом је предвиђено и отварање 111 нових радних места (погон у Пећинцима). За отварање погона у Србији заинтересована је и сестринска фирма Cofat. Према информацији Амбасаде Србије у Тунису, фирма Partizan Tech, Београд изразила је интерес за сарадњу са Тунисом у области наменске индустрије.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано петак, 30. новембар 2018.)