gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Турска
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив:

РЕПУБЛИКА ТУРСКА
Turkiye Cumhuriyeti (локално)

Државно уређење: парламентарна република
Шеф државе: Реџеп Тајип Ердоган (Recep Tayyip Erdoğan)
Министар иностраних послова: Мевлут Чавушоглу (Mevlüt Çavuşoğlu)
Дипломатски односи успостављени: 1879. године.


Политички односи:

Посете

Посете и сусрети у 2018. години

 • ПР А. Вучић је 29. октобра 2018. присуствовао церемонији отварања новог истанбулског аеродрома.
 • ППВ и МСП И Дачић присуствовао је 19. августа 2018. отварању конзулата Р.Србије у Анталији (на челу са почасним конзулом).
 • ПР А.Вучић је присуствовао инаугурацији ПР Р.Т. Ердогана, 09. јула 2018. у Анкари.
 • На позив ПР Турске Р.Т.Ердогана, ПР Р. Србије А. Вучић присуствовао свечаном отварању гасовода "TANAP". 12. јуна 2018. у Ескишехиру.
 • ППВ и министар трговине, туризма и телекомуникација Р. Љајић 30. јануара 2018. боравио је у посети Р. Турској. Том приликом, потписани су Протокол на Споразум о слободној трговини и Споразум о заједничком подстицају и заштити улагања.
 • ПР А. Вучић, у периоду од 28. до 29. јануара 2018, боравио је у радној посети Р. Турској.Посете и сусрети у 2017. години

 • 6. децембра 2017. године у Београду је одржан трилатерални сусрет Р. Србије, Босне и Херцеговине и Р. Турске, на ком су учествовали министри иностраних послова три земље. Боравак министра иностраних послова Р. Турске, Мевлута Чавушоглуа овим поводом у Београду искоришћен је за сусрет са председником Р. Србије Александром Вучићем.
 • Председник Велике народне скупштине Исмаил Кахраман посетио је Р. Србију 23-24. октобра 2017. године.
 • На позив председника Александра Вучића, председник Р. Турске Реџеп Тајип Ердоган учинио је 10-11. октобра 2017. године званичну посету Р. Србији. У склопу те посете, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, разговарао је 10. октобра са министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом и министром за ЕУ Омером Челиком, који су били у саставу делегације турског председника.
 • Председник Александар Вучић и председник Реџеп Тајип Ердоган састали су се на маргинама Генералне скупштине УН, 21. септембра 2017. године, у Њујорку.
 • Трилатерални састанак министара иностраних послова Р. Србије, Босне и Херцеговине и Р. Турске одржан је на маригнама 72. заседања ГС УН у Њујорку 21. септембра 2017. године.
 • У радној посети Р. Србији, 21-22. августа 2017. године, боравио је, на позив министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића, министар хране, пољопривреде и сточарства Ахмет Ешрет Факибаба, који је том приликом имао сусрете и са председником Александром Вучићем, председником Владе Аном Брнабић, потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем.
 • Председник Р. Србије Александар Вучић je, у пратњи министра рударства и енергетике Александра Антића, учествовао на „22 Светском нафтном конгресу" у Истанбулу, 9-10. jула 2017. године. На маргинама скупа срео се са председником Р. Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
 • Председник велике народне скупштине Р. Турске Исмаил Кахраман je 24. јуна 2017. у Београду разговарао са председником Александром Вучићем, а 23. јуна 2017. године, Исмаил Кахраман је присуствовао свечаном пријему поводом ступања Александра Вучића на дужност председника.
 • Током учешћа првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића на 36. заседању Савета министара спољних послова Организације црноморске економске сарадње (BSEC), у Истанбулу 21-22. маја 2017. године, реализован је сусрет српског министра са председником Р. Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
 • Тадашњи председник Владе Р. Србије Александар Вучић сусрео се са председником Р. Турске Реџепом Тајипом Ердоганом 13. маја 2017. године, у Пекингу, на маргинама форума „Један појас, један пут".


Посете и сусрети у 2016. години

 • Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учинио је 5. октобра 2016. године званичну посету Р. Турској. Том приликом се састао са министром иностраних послова Р. Турске Мевлутом Чавушоглуом, председником Владе Р. Турске Бинали Јилдиримом и в.д. председника Велике народне скупштине Р. Турске А. Хамзачбијем.
 • Трилатерални састанак министара иностраних послова Р. Србије, Босне и Херцеговине и Р. Турске одржан је на маригнама 71. заседања ГС УН у Њујорку 23. септембра 2016. године.


Посете и сусрети у 2015. години

 • Председник Владе Р. Турске Ахмет Давутоглу је на позив председника Владе Р. Србије Александра Вучића 28-29. децембра 2015. године боравио у званичној посети Р. Србији. Током посете, председник Владе Ахмет Давутоглу је разговарао са председником Републике Томиславом Николићем и председником Народне скупштине Р. Србије Мајом Гојковић. Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић је разговарао у Београду 28. децембра 2015. године са министром иностраних послова Р. Турске Мевлутом Чавушоглуом, који се налазио у делегацији премијера Ахмета Давутоглуа.
 • Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је 24. априла 2015. године на Комеморативним свечаностима поводом стогодишњице галипољског искрцавања и поморских битака (Чанакале).
 • Председник Народне скупштине Р. Србије Маја Гојковић, на позив председника Велике народне скупштине Р. Турске Џ. Чичека, боравила је у посети Р. Турској 13-15. априла 2015. године.

Економски односи:

Укупна робна размена бележи константан раст. У периоду јануар-октобар 2017. године извоз из Р. Србије у Р. Турску је износио 237,8 милиона евра, а увоз из Р. Турске у Р. Србију 587,9 милиона евра. У 2016. години извоз из Р. Србије у Р. Турску је износио 243,4 милиона евра, а увоз из Р. Турске у Р. Србију 603,6 милиона евра.

Приликом посете председника Р. Турске Реџепа Тајипа Ердогана Р. Србији, 10-11. октобра 2017. године, закључено је неколико пројеката за чију је реализацију средства обезбедила ТИКА, а најављени су и нови пројекти ове турске агенције.
Турска агенција за сарадњу и координацију (ТİКА) је донирала 860.000 евра за потребе реконструкције и адаптације зграде Вишег суда у Новом Пазару (протокол је потписан 23. јуна 2017.).
Такође, у циљу отклањања последица поплава које су задесиле Р. Србију у 2014, Р. Турска је доставила хуманитарна средства и обезбедила донаторску подршку у вредности 1.350.000 евра.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано четвртак, 29. новембар 2018.)