gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Украјина
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: УКРАЈИНА
Државно уређење: република
Шеф државе: Петро Порошенко
Премијер: Володимир Гројсман 
Министар иностраних послова: Павло Климкин
Дипломатски односи успостављени: 15. април 1994. године

Билатерални односи између Р. Србије и Украјине су традиционално добри и пријатељски.

Политички односи:

-Званична посета Београду председника Украјине П.Порошенка реализована је 2-3. јулa 2018.г. Том приликом, ППВ и МСП И.Дачић имао је одвојени сусрет са МИП Украјине П.Климкином.
- ППВ и МСП И.Дачић и МИП Украјине П. Климкин састали су се почетком децембра 2017.г, на маргинама заседања Савета министара ОЕБС у Бечу.
- У Кијеву је 21. и 22. новембра 2017. одржан састанак Мешовите комисије за друмски превоз путника и ствари.
- На позив украјинске стране, делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине Р. Србије учинила је билатералну посету Кијеву 15-17-новембра 2016. и имала сусрете у Врховној ради и МИП Украјине.
- Потпредседница Владе Украјине Ивана Климпуш-Цинцадзе, задужена за европске и евроатлантске интеграције, посетила је Р. Србију 28.јула 2016. г. Имала је одвојене разговоре са председником Владе А.Вучићем, са председницом Народне скупштине РС М.Гојковић, са ППВ и МСП РС И.Дачићем, са министром одбране З.Ђорђевићем, са министром финансија Д.Вујовићем, са министарком без потфеља задуженом за европске интеграције Ј.Јоксимовић, а следећег дана је посетила украјинске миротворце на КиМ.
- МИП Украјине П.Климкин посетио је Р. Србију 3. и 4. децембра 2015. У оквиру учешћа на Министарском савету ОЕБС. Том приликом одржан је и састанак са ППВ и МСП И.Дачићем.
- ППВ и МСП И.Дачић је посетио Украјину, у својству председавајућег ОЕБС, 17. јула 2015.г. и у својству будућег председавајућег ОЕБС, 23. децембра 2014.г

Економски односи:

У 2017. години робна размена је износила 316,648 милиона ЕУР (наш извоз 94,988 милиона ЕУР и увоз 221,660 милиона ЕУР ).

Билатерални уговори


(Последње ажурирано петак, 23. новембар 2018.)