gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Филипини
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА ФИЛИПИНИ
Државно уређење: република
Шеф државе: Родриго Роа Дутерте (Rodrigo Roa Duterte)
Премијер: Родриго Роа Дутерте (Rodrigo Roa Duterte)
Министар иностраних послова: Aлан Петер Кајетано (Alan Peter Cayetano)
Дипломатски односи успостављени: 1972. године


Политички односи:

Односи Србије и Филипина су традиционално добри и пријатељски. Председник РС Т. Николић је разговарао са председником Филипина Б. Аквином на маргинама 69. заседања ГС УН, у септембру 2014. у Њујорку. Тадашњи МСП В. Јеремић се сусрео са МИП Филипина А. Ромулом на маргинама XV самита ПНЗ у јулу 2009. у Шарм ел Шеику.

Тадашњи МСП В. Јеремић се сусрео са МИП Ромулом током Министарског састанка ПНЗ о међуверском дијалогу и мировној сарадњи у Манили у марту 2010. године, а делегацију Филипина на МС ПНЗ у Београду у септембру 2011. предводио је подсекретар у МИП Хозе Бриљантес.

Економски односи:

У 2017. робна размена достигла је износ од 14,2 мил. евра, од чега извоз из Р. Србије 810 хиљада евра, а увоз 13,4 мил. евра.
У 2016. години забележена је робна размена у висини од 8,4 мил. евра, од чега је извоз из Србије износио 446.000 евра, а увоз 8,0 мил. евра.
У 2015. години робна размена је износила 8,3 мил. евра, од чега је извоз из Србије износио 2,5 мил. евра, а увоз 5,8 мил. евра.

Билатерални уговори