gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Шри Ланка
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: ДЕМОКРАТСКА СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА ШРИ ЛАНКА
Државно уређење: Република
Шеф државе: Маитрипала Сирисена (Maithripala Sirisena)
Премијер: Махинда Раџапакса (Mahinda Rajapaksa)
Министар иностраних послова: Сарат Амунугама (Sarath Amunugama)
Дипломатски односи успостављени: 1956. године


Политички односи:

ППВ и МСП Србије И. Дачић учинио је званичну посету Шри Ланки 7-8. маја 2018. године, када се сусрео са председником Парламента К. Џајасуријом, председником Владе Р. Викремесингеом, као и МИП Т. Марапаном.

Билатералне односе карактерише традиционално пријатељство и међусобно разумевање, уз обострани интерес за унапређење билатералних односа. ППВ и СМП РС Ивица Дачић сусрео се са МИП Шри Ланке Гаминијем Пеирисом, на маргинама Бледског стратешког форума 02. септембра 2014. године. Председници Србије и Шри Ланке имали су у билатерални сусрет на маргини Самита земаља чланица Покрета несврстаних, у Египту 2009. године. Министар иностраних послова Шри Ланке Г.Л. Пеирис предводио је делегацију своје земље на Министарском састанку земаља чланица Покрета несврстаних у Београду, септембра 2011. године, када су га примили тадашњи председник Републике Б. Тадић и министар спољних послова В. Јеремић. Тадашњи министар спољних послова В. Јеремић имао је билатерални сусрет са министром Г.Л. Пеирисом на маргини мултилатералног скупа на Балију, маја 2011. године.

Економски односи:

У 2017. години из РС је извезено робе у вредности 163.000 евра, а увезено из Шри Ланке за 3.271.000 евра, што чини укупну робну размену од 3.434.000 евра.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано петак, 23. новембар 2018.)