gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
sreda, 02. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Centralno-evropska inicijativa (CEI)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Centralno-evropska inicijativa (CEI) nastala je 1989. godine iz „saradnje četiri zemlje“ (Italije, Austrije, tadašnje SFR Jugoslavije i Mađarske). CEI danas ima 18 članica:  Austrija, Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora. Deset zemalja su članice EU, a preostalih osam su zemlje zapadnog Balkana i tzv. Evropskog susedstva –  Belorusija, Ukrajina i Moldavija. Tokom krize u bivšoj SFRJ (do 2000. godine) Republika Srbija (odnosno SRJ) nije učestvovala u radu CEI.

Sedište Sekretarijata CEI je u Trstu. Generalni sekretar CEI je ambasador Djovani Karaćolo Di Vjetri (Italija), izabran na tu funkciju januara 2013. CEI funkcioniše po sistemu rotirajućeg jednogodišnjeg predsedavanja (od 1. januara do 31. decembra). Srbija je predsedavala CEI 2011. godine, a aktuelni predsedavajući za 2016. godinu je Bosna i Hercegovina.

Uz predsedavajućeg i Sekretarijat, važnu ulogu u funkcionisanju CEI ima i Trojka, koja po pravilu funkcioniše kao Proširena trojka - uključuje i R. Italiju, kao stalnog člana Trojke zbog njene posebne uloge u CEI.

CEI, za razliku od većine drugih regionalnih inicijativa, raspolaže sopstvenim fondovima za finansiranje, odnosno kofinansiranje projekata saradnje. Pored redovnih godišnjih kontribucija zemalja članica, aktivnosti CEI se finansiraju i iz posebnog Fonda CEI pri EBRD, koji finansira  Italija u visini od oko 2 miliona evra godišnje, kao i drugih donacija  Italije i Austrije, te povremenih manjih donacija drugih članica CEI (za Know-how Exchange Programme).

U okviru CEI održavaju se redovne godišnje konferencije premijera, ministara spoljnih poslova, sastanci ministara i eksperata ekonomije i dr. Sastanci nacionalnih koordinatora održavaju više puta godišnje. Parlamentarna saradnja se odvija u okviru Parlamentarne skupštine CEI.

Tokom predsedavanja Republike Srbije CEI, ova regionalna inicijativa stekla je status posmatrača u Generalnoj skupštini UN, čime je značajno unapredila svoj prestiž i ulogu faktora integrisanja i stabilizacije u regionu i šire.

Aktuelni predsedavajući CEI tokom 2016. godine je Bosna i Hercegovina, a nakon Bosne i Hercegovine predsedavanje preuzima Belorusija.

Nacionalni koordinator Republike Srbije za CEI:
Zoran Jovanović
Ministar-savetnik u Kabinetu MSP
kontakt telefon: 011-306 8801 i Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli