gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
sreda, 02. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Strategija EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)
+ larger fontnormal font- Smaller font
EUSAIR (Strategija) je usvojena na međunarodnoj konferenciji u Briselu, 18. novembra 2014. godine, za vreme mandata prethodne EK, a tokom italijanskog predsedavanja EU.

EUSAIR čine iste zemlje članice kao i Jadransko-jonsku inicijativu: Albanija, BiH, Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija, Crna Gora i Srbija. Kao i u Inicijativi i u ovom slučaju je geografski princip uzet kao osnov za članstvo – članice su države koje izlaze na Jadransko ili na Jonsko more. Srbija je članica po principu međunarodnog prava, kao sukcesor SCG.

Strategija EU za Jadransko-jonski region je fokusirana na 4 tematska stuba:

1.      Plavi rast

2.      Povezivanje regiona

3.      Kvalitet životne sredine

4.      Održivi turizam

Srbija je prihvatila predlog Italije da, zajedno sa njom, bude koordinator stuba br. 2, „Povezivanje regiona". Specifičnost celokupnog drugog stuba Strategije, je u tome što zbog svoje tematske složenosti drugi stub ima dve pod-oblasti: Saobraćaj i Energetiku.

Na sastanku Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministara zemalja obuhvaćenih Strategijom EU za Jadransko-jonski region, koji je održan 12. maja 2016. u Dubrovniku, usvojena je ,,Dubrovačka deklaracija" u kojoj se  ukazuje na značaj učešće zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u ovoj makro-regionalnoj strategiji u pravcu dinamizacije procesa pristupanja ovih zemalja Evropskoj uniji.

Prezentacija EUSAIR je dostupna na internet linku www.adriatic-ionian.eu.

Na predlog Ministarstva spoljnih poslova, koje je glavni nosilac aktivnosti u vezi Strategije EU za jadransko-jonski region u Republici Srbiji, Odlukom Vlade Republike Srbije od 07. decembra 2014. godine, formirana je Radna grupa za saradnju sa EU u Jadransko–jonskom regionu.

Nacionalni ko-koordinatori Republike Srbije za EUSAIR su:
za spoljno-politički deo Strategije
Pavle Janković,
načelnik Odeljenja za regionalne inicijative Sektora za EU, MSP
kontakt: 011-3068722, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

za deo Strategije koji se tiče evropskih fondova
Ana Ilić,
zamenik direktora KEI, koordinator za fondove EU