gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
sreda, 07. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbeglice (MARRI )
+ larger fontnormal font- Smaller font
Inicijativa MARRI je nastala tokom 2003. godine spajanjem Inicijative o migracijama i azilu (MAI) i Inicijative o regionalnom povratku raseljenih lica (RRI) - obe kreirane u okviru Pakta stabilnosti u JIE. Zemlje članice ove inicijative su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija.

MARRI je osnovan u skladu s osnovnim smernicama koncepta regionalnog vlasništva, čime se dokazuje sposobnost navedenih zemalja da samostalno sarađuju i usklađuju sopstvene politike u veoma važnim segmentima evro- integracija, migracijama, azilu, izbeglicama, tj. da u tim oblastima dostignu evropske standarde.

Najviše telo Inicijative je Regionalni forum koji daje političku podršku za rad inicijative i u njegovom radu učestvuju ministri i visoki predstavnici zaduženi za pitanja azila, migracija, upravljanje granicama, vizni režim i povratak raseljenih lica. Forum služi za razmenu informacija, iskustava i donošenje odluka od zajedničkog interesa zemalja članica. Podršku Regionalnom forumu obezbeđuje Regionalni centar MARRI u Skoplju koji služi kao kancelarija za vezu kroz koju se u praksi sprovode odluke Foruma. Centar takođe logistički podržava kontakte između predsedavajućeg Regionalnog foruma i država članica MARRI. Aktuelni direktor Regionalnog centra MARRI u Skoplju je Trpe Stojanovski. Članovi Regionalnog komiteta su predstavnici ministarstava spoljnih poslova zemalja članica MARRI. Institucija Regionalnog komiteta je predviđena u Statutu MARRI (član 13). Regionalni komitet ima zadatak da određuje smernice rada inicijative MARRI, koordinira aktivnosti, kao i da predlaže načine realizacije ideja i projekata u okviru MARRI. Sastaje se najmanje dva puta godišnje, po pravilu uoči održavanja Regionalnog foruma.

Prednost učešća u inicijativi MARRI je, pre svega, mogućnost da naše nadležne institucije ostvare direktnu komunikaciju sa partnerima u regionu, međunarodnim organizacijama koje se bave migracijama (IOM, UNHCR) i EU, te na taj način ne samo stiču nova, neophodna iskustva, nego i produbljuju saradnju u oblastima od bitne važnosti za stabilnost regiona.

R. Srbija je predsedavala inicijativom MARRI 2011/2012. g.

Za detaljnije informacije pogledati www.marri-rc.org.