gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa. U radu PSuJIE u svojstvu punopravnih
članova učestvuje dvanaest zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, BJR Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Srbija se u punom kapacitetu uključila u aktivnosti PSuJIE na Samitu u Skoplju održanom u oktobru 2000. godine.

Aktivnosti PSuJIE odvijaju se na samitima šefova država ili vlada, sastancima MIP, kao i na nivou političkih direktora MIP zemalja učesnica ove inicijative. Takođe, održavaju se i sastanci Trojke kao stalnog koordinacionog tela, koju sačinjavaju trenutni, prethodni i budući predsedavajući. Sastanci na nivou resornih ministarstava održavaju se prema
potrebi uz razmatranje pojedinih pitanja koja su od interesa zemalja članica.

Osnovni dokument PSuJIE je Povelja o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi, usvojena 2000. godine u Bukureštu. Povelja je izmenjena na Samitu Procesa saradnje u Zagrebu 11. maja 2007. godine kako bi se definisao odnos PSuJIE i Regionalnog saveta za saradnju.

Na Samitu PSuJIE održanom u Zagrebu 11. maja 2007. godine, doneta je odluka o uspostavljanju funkcionalnih veza između Procesa (PSuJIE) i Regionalnog saveta za saradnju (RSS), pri čemu je Proces nastavio dotadašnju ulogu foruma za politički dijalog i usmeravanje saradnje zemalja učesnica, a Sekretarijat RSS, sa sedištem u Sarajevu, je postao operativna podrška Procesu saradnje.

Na Samitu PSuJIE, održanom 25. juna 2014. godine u Bukureštu, Republika Srbija je, poštujući postignute dogovore, prihvatila učešće „Kosova*“ (sa zvezdicom i poznatim tekstom fusnote) u aktivnostima PSuJIE, na ravnopravnoj osnovi, ali bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji i Briselskim sporazumom. Navedeno rešenje pomenuto je u Deklaraciji sa Samita PSuJIE. Na ovaj način Republika Srbija je ispunila obavezu da neće sprečavati niti blokirati „Kosovo*“ u procesu evropskih integracija. Takođe, na ovaj način nije promenjena pozicija Republike Srbije u odnosu na status „Kosova*“, niti je Republika Srbija odstupila od svojih stavova, jer i dalje kao okvir za obeležavanje i predstavljanje „Kosova*“ ostaju Rezolucija SB UN 1244 i Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Parlamentarna dimenzija PSuJIE odvija se kroz saradnju u okviru Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u kojoj učestvuju predstavnici Narodne skupštine RS.

R. Srbija je predsedavala PSuJIE od juna 2011. do juna 2012. godine.


1 This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and ICJ
Advisory opinion on the Kosovo declaration of independence.

Predsedavanje PSuJIE za period 2016-2017. godine preuzela je R. Hrvatska, a R. Slovenija će predsedavati PSuJIE u periodu 2017-2018. godine.

Nacionalni koordinator R. Srbije za PSuJIE:
dr Marina Jovićević
v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU
kontakt: 011-306 8728 i Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli