Одржане политичке консултације са Краљевином Белгијом

24. апр 2024.
Политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова, европских послова, спољне трговине и савезних културних институција Краљевине Белгије одржане су у Београду.

Белгијску делегацију предводио је генерални директор за билатерална питања Јероен Кореман, док је делегацију Министарства спољних послова предводила в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу Тамара Растовац Сиамашвили. 

У пријатељском и отвореном разговору, оцењено је да су билатерални односи две земље добри, као и да је присутан потенцијал за њихово даље унапређење у областима од обостраног интереса. Позитивно је оцењен остварен континуитет политичког дијалога, у претходном периоду, а чијој динамици доприносе и редовне консултације између два министарства.

У разговорима са белгијском страном тежиште је било на процесу европских интеграција Р. Србије, посебно у контексту председавања Белгије Савету ЕУ. Белгијска  страна је изразила подршку европским интеграцијама Србије, као и дијалогу Београда и Приштине који види као предуслов за стабилност у региону и његову европску перспективу.

Истакнута је веома добра сарадња у области економије, као и обострана спремност да се она додатно продуби, а размотрене су и могућности за интензивирање сарадње у другим областима.

Разговарано је о сарадњи у оквиру међународних организација, ситуацији у региону и актуелним глобалним темама.