Ministar Dačić otvorio izložbu Državnog arhiva Srbije „Kraljevina Srbija i Japan“

22. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je izložbu „Kraljevina Srbija i Japan“ koju je priredio Državni arhiv Srbije povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana u 2022. godini.

Japan je prva azijska država sa kojom je Srbija uspostavila bilateralne kontakte i sa kojom su diplomatska komunikacija i saradnja dobili svoje konkretne oblike već krajem 19. i početkom 20. veka, a bilateralne veze i prijateljstvo su otpočeli pre 140 godina prepiskom suverena dve države 1882 – srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija.

Izložba Državnog arhiva Srbije posvećena je prvim decenijama bilateralnih veza Srbije i Japana, koje, iako se saradnja odvijala po standardima znatno drugačijim od današnjih, na najbolji mogući način oslikavaju, ne samo začetke naših bilateralnih odnosa, već i bogatstvo i multidimenzionalnost saradnje, kakve, uz prijateljstvo i međusobnu solidarnost između srpskog i japanskog naroda, nastojimo da negujemo i podstičemo i danas.