Ministar Selaković uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije

08. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uručio je danas diplome polaznicima Diplomatske akademije, generacije 2020/2021, i naglasio da Srbija planski počinje da širi svoju diplomatsku mrežu i planira otvaranje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava za koja su potrebne obučene diplomate, mladi i energični ljudi koje će motivisati mogućnost napredovanja.

Navodeći da je cilj da u narednih godinu dana Ministarstvo spoljnih poslova angažuje veći broj pripravnika, ministar Selaković je podsetio da je Srbija nedavno otvorila konzulat na Malti a da će uskoro biti otvoreno i naše predstavništvo u Čileu, kao i ambasade u Bahreinu, Gani i Jordanu.

Selaković je izrazio uverenje da će Ministarstvo spoljnih poslova do kraja godine dobiti svoj sistemski, krovni zakon, koji će udariti temelje saveremenoj srpskoj karijernoj diplomatiji, a u okviru tog zakona posebnu ulogu ima odeljak koji uređuje rad Diplomatske akademije.
 
Šef srpske diplomatije je rekao da Diplomatska akademija mora mnogo više da se koncentriše na ona znanja i praktične veštine sa kojima će se mladi kadar susretati u budućem radu.

Selaković se osvrnuo i na činjenicu da je na Diplomatskoj akademiji iz godine u godinu sve više žena, konstatujući da je diplomatija jedna od profesija koja je u fazi ozbiljne feminizacije, i da budućnost srpske i svetske diplomatije pripada damama.