Održana komemoracija Miroslavu Lazanskom

06. avg 2021.
U Ministarstvu spoljnih poslova danas je održana komemoracija ambasadoru Srbije u Rusiji Miroslavu Lazanskom, a od novinara, pisca i vojnopolitičkog komentatora oprostili su se članovi porodice, kolege i prijatelji.

Lazanski je iznenada preminuo, u sredu u 71.godini, i sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović podsetio je na bogatu novinarsku karijeru Lazanskog ističući da su njegovi izveštaji sa ratišta na prostoru bivše Jugoslavije uvek nosili prepoznatljiv, lični pečat.

„Teško je nabrojati sve istaknute svetske državnike i komandante vojnih snaga koje je intervjuisao, a među kojima su tri maršala Sovjetskog saveza, šef KGB-a, komandant britanske flote iz Foklandskog rata, šefovi oružanih snaga iz Kine, Rusije, Ukrajine, Japana, Italije...“, naveo je Starović.

Podsetio je da je Lazanski, između ostalih, intervjuisao predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, predsednika Sirije Bašara al Asada, predsednika Rumunije Nikolaja Čaušeskua, predsednika Avganistana Muhameda Nadžibulaha..

Naveo je i da je Lazanski 2016. godine izabran za narodnog poslanika, a da 2019. godine prelazi na dužnost ambasadora Srbije u Rusiji.

„Serijal reportaža iz Libije doneo mu je 2011. godine Gran pri međunarodnog festivala reportaže u Apatinu, a 2019. godine dodeljena mu je nagrada Grada Beograda za novinarstvo“, naveo je Starović.

Novinarka i nekadašnja urednica „Politike” Ljiljana Smajlović istakla je da je Lazanski bio novinar kog je narod voleo, a koji ljubav čitalaca nije zaradio raspaljivanjem političkog besa niti pozivanjem na revanšizam i služeći se političkim tračevima.

„Nije se služio političkim tračevima, nije obelodanjivao ništa što bi unizilo druge, nikada nije udarao ni milimetar ispod pojasa i nikome nije nacrtao metu“, rekla je Smajlović.

Istakla je da je Lazanski uvek bio najčitaniji novinar „Politike“ i najveća zvezda u vreme kada je ona vodila taj list.

„Urednik sajta mi je jednom rekao da je pomerio vreme objavljivanja tekstova koji su taj dan izašli u štampanom izdanju, a da su samo Lazini čitaoci zvali i pitali zašto kasni njegova kolumna“, prisetila se Smajlović.

Za Lazanskog je kazala da je bio predstavnik stare američke škole novinarstva čija je deviza „objavi i budi proklet'” i ispričala da Lazanskom, nije bilo dovoljno što je , na primer, 2014. godine dobio eskluzivni intervju sa Putinom, već da je želeo i fotografiju na kojoj ruski predsednik drži „Politiku“.

Prisetila se da su je pozvali iz ruske ambasade da pitaju da li je istina da postoji tradicija u „Politici“ da objavljujemo takve fotografije uz intervjue.

„Odgovorila sam da bismo to voleli, ali da ne mogu da kažem da je to tradicija. U ambasadi su shvatili o čemu se radi i taj zahtev nisu ni prosledili. Međutim, kada je Putin došao u Beograd, Lazanski mu je na prijemu prišao i uručio mu Politiku i vratio se u redakciju sa tom fotografijom“, ispričala je Smajlović.

Kako je rekla, Lazanski je bio jedna od poslednjih velikih jugoslovenskih legendi.

„Mnogi novinari dožive svoj istorijski trenutak, ali su retki oni poput Lazanskog čiji istorijski trenutak potraje četiri decenije. On je bio novinar koji dugo traje i trajaće“, rekla je Smajlović.

Glavna urednica Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić rekla je da je srećna što je imala Lazanskog za prijatelja i da su se najviše zbližili kada je počeo da radi za Sputnjik.

„Sećam se kada sam to najavila kolegama koje su pitale šta će da radi, rekla sam neka radi šta hoće, on je Lazanski. Tako je i bilo. Sve što je radio, podizalo je tiraž, a ovih dana sa tugom konstatujemo da nam Lazanski poslednji put podiže tiraž“, rekla je Milinčić.

Lazanski je, kaže, sve radio sa velikom ljubavlju što je, dodala, bio ključ njegovog uspeha i što je postao takva zvezda. Milinčić je kazala da je Lazanskim je nespojiva reč smrt i citirala stihove:

„Prvo živiš, potom budeš sećanje, tek kada te svi zaborave, umrećeš...“

„Putuj Lazo, nema smrti, pamtićemo te uvek“, rekla je Milinčić.

Novinar „Politike“ Aleksandar Apostolovski Lazanskog je opisao kao majstora novinarstva koji je odlučio da nikada neće pisati dosadno i da je tu ideju zaštito svojim imenom i prezimenom.

Apostolovski je kazao da je Lazanski sva novinarska pravila prilagodio sebi i tektonskom snagom svog talenta i upornosti odlučio da umesto sadržaja teksta glavna vest bude on sam.

„Zemlja je mogla da se okrene naopačke, da se dogodi bilo šta, ali je negov odlazak bio vest dana“, rekao je Apostolovski.

Za Apostolovskog je Lazanski bio jedini novinar sa jugoslovenskih prostora koji imao status pop zvezde i za koga je govorio da je Zdravko Čolić srpskog i jugo novinarstva.

„Bio je Srbin jugonostalgičar i jugotragičar, ko ga smatra nacionalistom, nije znao ništa o Lazi, ni o životu“, rekao je Apostolovski.

Komemoraciji su prisustvovali ministar za inovacije i tehnološli razvoj Nenad Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, novinar Milomir Marić, pisac Aleksandar Gatalica, novinarka Vesna Jugović.

Lazanski sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Novinar, vojnopolitički komentator i amabsador Srbije u Rusiji sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju.

Od Lazanskog koji je iznenada preminuo, uz članove porodice, prijatelje i kolege, oprostili su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član presedništva BiH Milorad Dodik, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, ministri u Vladi Srbije Nenad Popović i Ratko Dmitrović.

V.D. glavnog i odgovornog urednika Politike, za koju je pisao, Marko Albunović, rekao je da odlaskom Lazanskog nije izgubila samo njegova porodica, već i cela Srbija, diplomatija i novinarstvo.

 

 

Izvor: Tanjug