Reagovanje ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića

08. sep 2022.
Ako je nešto apsurdno, onda je to stanovište da Slovenija ima veći i legitimniji interes na Kosovu i Metohiji nego Srbija, čija je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a na osnovu poruka koje ovih dana dolaze iz Ljubljane mogao bi se steći utisak da neki tamošnji politički činioci tako misle.

To što je Srbija odlučila da ne problematizuje ovo pitanje u odnosima sa Slovenijom, sa kojom želimo da imamo partnerske, stabilne i obostrano korisne odnose, ne znači da odobravamo i da ćemo ikada odobravati poziciju Slovenije kada je reč o našoj južnoj pokrajini. 

Ne osporavamo Sloveniji pravo da zauzima stav po bilo kojem spoljnopolitičkom pitanju i da to pitanje tretira kao svoj državni interes, ali, isto tako, Slovenija ne bi smela da uskraćuje Srbiji pravo da štiti sopstvene državne i nacionalne interese. Svakako ne bi trebalo da potencira da je njen državni interes osporavanje državnih interesa Srbije.

Ukoliko smo se složili da se ne slažemo po ovom, za Sloveniju sporednom, a za Srbiju ključnom državnom i nacionalnom pitanju, onda je potrebno pokazati i malo diplomatskog takta i ne dirati Srbiju tamo gde je najosetljivija.

To je minimum pristojnosti koji mora da pokaže neko ko želi da neguje partnerske odnose sa Srbijom.

Srbija, štiteći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, štiti i međunarodno pravo, a oni koji su priznali samoproglašenu nezavisnost takozvanog „Kosova“ prekršili su međunarodno pravo i povredili teritorijalni integritet Srbije. To što na ovu činjenicu ne podsećamo svakoga dana ne znači da se kolebamo, već da želimo da gradimo mostove i sa onima koji po ovom pitanju imaju drugačiji stav.

Upravo takav stav Srbije povećao je i nastavlja da povećava broj država koje ne priznaju tzv. „Kosovo“, već Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicama u okviru kojih je i članica UN.