Selaković dočekao premijera Grčke Micotakisa

16. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dočekao je večeras na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" predsednika Vlade Grčke Kirjakosa Micotakisa, koji je stigao u radnu posetu u Srbiju.

"Zadovoljstvo je biti ovde", rekao je Micotakis pozdravljajući se sa šefom srpske diplomatije koji mu je poželeo dobrodošlicu.

Grčki premijer sastaće se večeras sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Micotakis sastali su se u decembru 2019. godine u Atini, kada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke.

 

Vučić:Molba da Grčka ne menja podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom imao veoma dobar, otvoren razgovor i da ga je zamolio da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

“Zamolio sam da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije, kao što će Srbija uvek pružati podršku teritorijalnom integritetu Grčke i na kopnu i na moru, u skladu sa međunarodnim javnim standardima. To je bilo i biće politika Srbija u budućnosti”, poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je sa Micotakisom razgovarao i o evropskom putu Srbije i o regionalnim pitanjima.

“Posebnu zahavalnost iskazujemo grčkoj vladi na podršci koju pruža Srbiji na EU putu, a naročito na poslednjoj Međuvladinoj konferenciji na kojoj je otvoren Klaster 4”, rekao je Vučić.

Naveo je da je Micotakis saslušao poglede Srbije, i čuo šta Srbija misli o regionalnim pitanjima.

“Govorili smo i o svim regionalnim pitanjima, o razgovorima Beograda i Prištine, o situaciji u regionu. Grčka razume poziciju Srbije, što je za nas veoma važno. Rekao sam da mi ne želimo zamrznute konflikte , već želimo rešenja, koja moraju da budu kompromisna, a ne nametnuta Srbiji”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije poželeo je toplu dobrodošlicu visokom gostu iz Atine, dodajući da građani Srbije u grčkom narodu vidi iskrene i velike prajtelje, te da nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema grčkoj državi i narodu Grčke.

On je zahvalio Micotakisu na dobroj saradnji, izrazivši uverenje da će se ta saradnja nastaviti i kroz Visoki savet za saradnju, koji je 2019.godine doneo neke važne zaključke i odluke.

Vučić je ukazao i da trgovniska razmena Srbije i Grčke, uprkos problemima, nastavlja da raste, i rasla je, kaže, svih godina, osim 2019.

Izneo je podatak da je prošle godine zabeležena razmena vredna 636 miliona evra, uveren da u narednom periodu može da dostigne i milijardu evra.

Dodao je da postoji orgoman prostor za razmenu u oblasti usluga, uz primedbu da veliki broj turista iz Srbije odlazi u Grčku leti, a da Srbija želi da privuče grčke turiste.

Najavio je i da će uskoro predsednica Grčke doći u posetu Srbiji.

“Verujem da možemo da obezbedimo još značajniji dolazak grčkih investitota u Srbiju, kao što verujem da u bliskoj budućnosti može da dođe i do značajnoj odlaska srpskih investitora u Grčku”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je razgovor sa Micotakisom bio veoma dobar, otvoren i prijateljstki.

“Još jednom hvala Micotakisu na poseti, a razgovore ćemo nastaviti večeras o bilateralnim odnosima, situaciji u region i svetu, te učvršćivanju bratskih i prijateljskih odnosa”, rekao je Vučić.