Selaković pozvao slovačke kompanije da investiraju u Srbiji

28. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovao je u Bratislavi na okruglom stolu kojem su prisustvovali predstavnici poslovnih udruženja iz Slovačke, slovačke kompanije koje posluju u našoj zemlji, kao i kompanije koje žele da investiraju u Srbiji.

Ministar je predstavnicima 18 slovačkih kompanija preneo da je imao jako dobre sastanke sa premijerom i ministrom spoljnih poslova i istakao da je dogovoreno da početkom naredne godine u Srbiji bude organizovan ozbiljan poslovni forum. Dodao je da će na njemu učestvovati srpski i slovački privrednici, ali i predstavnici Razvojne agencije Srbije, PKS, Ministarstva privrede i Ministarstva spoljnih poslova.

Informisao je privrednike sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u prethodnih sedam godina. Istakao je da će, po poslednjim podacima, srpska privreda ove godine imati rast od 7,5 procenata, naglasivši da je to je rezultat ozbiljne i strateški projektovane politike predsednika Vučića i Vlade Srbije. Dodao je i da je sada Srbija prva u svetu po privlačenju stranih direktnih investicija, po glavi stanovnika.

Selaković je istakao da je on samo  jedan od ministara u Vladi Srbije koji se vodi primerom politike našeg predsednika, koji je pre 7 godina ozbiljno počeo da menja Srbiju. Podsetio je da je naša ekonomija bila na rubu propasti i da su tada sprovedene najteže ekonomske mere u našoj novijoj istoriji.

Ovom prilikom Selaković je upoznao slovačke privrednike sa komparativnim prednostima ulaganja u Srbiji i pozvao ih da investiraju. Naveo je da su naše prednosti: kvalitetna radna snaga, naročito u oblastima moderne tehnologije i IT, kvalitetna infrastruktura i administrativni kapacitet - a to je Razvojna agencija Srbije.

"Svaki investitor zainteresovan da investira u Srbiji dobija svog ličnog referenta koji je zadužen da za potrebe investitora rešava sve administrativne procedure za otpočinjanje biznisa", poručio je Selaković i dodao da je to dovelo do maksimalnog snižavanja korupcije.

Takođe, ministar je istakao da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom Federacijom, državama članicama Evroazijske unije, Turskom i CEFTOM, dodavši da imamo i 13 bescarinskih privrednih zona, kao i da zona Pirot ima najveći godišnji obrt u Evropi od 780 miliona evra.

Nakon ovog sastanka, Selaković je mogućnostima intenziviranja saradnje razgovarao i sa predsednikom slovačke Asocijacije izvoznika.