Selaković: Srpska pravoslavna crkva je stub opstanka srpskog naroda

17. mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je u Sarajevu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, sa kojim je razgovarao o položaju srpskog pravoslavnog naroda.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srpska pravoslavna crkva bila stub opstanka srpskog naroda kroz vekove, da je postojala i kada nije postojala srpska država i da je očuvala nacionalnu svest i veru među ljudima.

„I danas među malobrojnim Srbima ovde u Federalnom delu Sarajeva, ali i u Istočnom Sarajevu, Foči, na Romaniji, Sokocu, Palama i u drugim krajevima, visokopreosvećeni mitropolit služi Bogu i rodu i opstaje, a nama kao zvaničnicima Republike Srbije, meni kao ministru spoljnih poslova države čija je briga o Srbima van Srbije, zadovoljstvo je da mogu da ga svaki put vidim i saslušam, kako da pomognemo, da poboljšamo položaj našeg srpskog pravoslavnog naroda, ali i naše crkve‟, rekao je ministar.

Kako je dodao, uveren je da će se u budućnosti delovati više na tom planu, ali i da u mitropoliji dabrobosanskoj postoje problemi koji traju decenijama i koji se ne mogu rešiti za jedan dan.

„Ali kad nastupamo združenim snagama, kada se zajedno za nešto borimo, mnogo je veća šansa da u tome i uspemo‟, rekao je Selaković i zahvalio mitropolitu na divnom gostoprimstvu. 

Takođe, ministar je zahvalio mitropolitu Hrizostomu što se bori da, kako je ukazao, drevna dabrobosanska mitropolija, osnovana među prvima u okviru Srpske pravoslavne crkve, i dan - danas opstaje na tim prostorima, kako na teritoriji Federacije, tako i na teritoriji Republike Srpske.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je sa šefom srpske diplomatije razmenio ideje i razmišljanja o položaju Srba u Sarajevu i u celoj mitropoliji. 

„Drago mi je da možemo u našoj mitropoliji pozdraviti ministra spoljnih poslova, zahvaliti mu za sve ono što čini za srpski narod, crkvu, pre svega za Srbiju, ali i za dobre odnose koje treba da razvijamo kao Srbija i BiH, da bude dobro i srpskom, bošnjačkom i hrvatskom narodu‟, rekao je mitropolit.

On je pozdravio posetu ministra i ukazao da je Selaković poreklom iz te mitropolije.

„Ovo je i njegova kuća, kao što je i moja. Svi koji su nekada pripadali mitropoliji dabrobosanskoj uvek su deca ove kuće. Meni je drago da ste danas ovde kod nas i da ste nas počastvovali svojim dolaskom, hvala vam i želim da se srećno i prijatno osećate‟, rekao je mitropolit Hrizostom.

Nakon sastanka sa mitropolitom, ministar Selaković posetio je Staru crkvu Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, koja po predanju i arheološkim podacima potiče iz srednjeg veka. 

Tom prilikom, ministar je u knjizi utisaka zapisao:
„Svedočeći dugo trajanje Hrišćanske pravoslavne srpske duhovnosti, vremena slavna i vremena stradalna, stoji kao Krst Gospodnji i privlači one koji u molitvi nalaze spas, naša stara srpska crkva na Baščaršiji pokazujući svima i svakome neuništivost naše vere, našeg duha i roda‟.