Selaković u Atini: Mir i stabilnosti u regionu uslov za ekonomski rast i napredak

02. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Atini sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, kome je zahvalio na principijelnoj i jasnoj podršci te države očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije, kao i na podršci našim evropskim integracijama.

Ministar Selaković je posle sastanka rekao da Grčka podržava pronalaženje rešenja za kosovsko-metohijski problem putem dijaloga o normalizaciji odnosa koji Beograd i Priština vode pod pokroviteljstvom EU.

„Takođe, upoznao sam grčkog kolegu sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i svim onim što se dešavalo tokom septembra i oktobra”, naveo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je istakao značaj strateškog partnerstva Srbije i Grčke koje je ozvaničeno stavljanjem potpisa 2019. godine prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Atini i održavanja Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

“Uvereni smo da ćemo i u narednom periodu, kada se steknu epidemiološki uslovi, da nastavimo sa ovom dobrom praksom i da organizujemo u Beogradu četvrti po redu Visoki savet za saradnju”, rekao je ministar Selaković.  

Šef srpske diplomatije je rekao da je mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo i izrazio uverenje da će se u narednom periodu, a posebno posle narednog Visokog saveta za saradnju, saradnja Srbije i Grčke dalje produbljivati i razvijati.

Ministar Selaković zahvalio je grčkom kolegi na toploj dobrodošlici, iskrenim i otvorenim razgovorima, kao i na razmeni mišljenja o temama koje su od značaja za ceo region i za pažnju koju grčki ministar pokazuje prema regionu zapadnog Balkana.

Šef srpske diplomatije je rekao da je na sastanku na jezgrovit i jasan način prikazao ono što jeste spoljna politika Srbije, ne samo u borbi za naše nacionalne interese i naše evropske aspiracije, već u borbi za zaštitu mira i stabilnosti u ovom delu Evrope, što je uslov ekonomskog razvoja i društvenog napretka.

“Razgovarali smo o nekoliko važnih stvari za Srbiju i Grčku, ali i ceo region, o potrebi produbljivanja i jačanja ekonomske saradnje, o činjenici da se radujemo, ne samo svojim, nego i ekonomskim uspesima Grčke koja uspešno izlazi iz ekonomske krize i koja je opet u prilici da se putem svojih investicija vraća na srpsko tržište i bude prisutnija još više”, napomenuo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo i time što upravo u vreme mandata ministra Dendijasa grčko Ministarstvo spoljnih poslova preuzima predsedavanje Procesu za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, i naveo da su tokom ovog meseca planirani događaji kojima će i lično prisustvovati.

Prema njegovim rečima, odnosi Grčke i Srbije nisu samo odnosi između dve države, i da je mnogo toga zajedničkog što delimo kroz istoriju.

„Kao što je rekao moj kolega - i hvala mu na tome - uvek smo bili na istoj strani istorije, borili smo se za isti sistem vrednosti, borili smo se da sačuvamo suvereno pravo naših naroda da odlučuju o svojoj budućnosti. Uveren sam da ćemo tu dobru tradiciju aktivno održavati i u budućnosti”, poručio je ministar Selaković.

Preneo je da je na sastanku postignuta saglasnost da robna razmena mora da se poveća i naveo da je ona u prvih osam meseci ove godine nešto veća od 395 miliona evra i da će, po sadašnjem trendu, premašiti  prošlu kovid pandemijsku godinu.

„Ta razmena mora da bude na mnogo višem nivou. Otuda i apel našim poslovnim zajednicama da budu ohrabrene sa naše strane. Imaju našu podršku da nastave saradnju”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio da grčki narod uvek može da računa na spremnost Srbije da pomogne u vanrednim situacijama, poput ovog leta kada je prijateljska Grčka bila značajno više nego drugi u regionu pogođena ozbiljnim prirodnim nepogodama.

“Nama je čast što smo imali priliku da preko našeg Ministarstva unutrašnjih poslova, kroz prisustvo srpskih vatrogasaca, pomognemo bratskom grčkom narodu u saniranju samih požara i njegovih posledica”, naveo je ministar Selaković.

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas poručio je da će Grčka nastaviti da pruža podršku evropskom putu Srbije koja, kako je naveo, pripada evropskoj porodici, kao i da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela, te da poziva sve strane na konstruktivan pristup u narednim rundama razgovora.

Dendijas je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i srpskom narodu na pomoći u gašenju letošnjih požara u Grčkoj.

„Ove godine slavimo 200 godina nove grčke državnosti. Zajedno sa Srbijom bili smo uvek na istoj strani istorije. I danas smo uz srpski narod kako biste bili neodvojivi deo evropske porodice jer verujemo da tu pripadate“, rekao je Dendijas.

Prema njegovim rečima, ekonomski odnosi naših država su na visokom nivou, a za dve nedelje će u cilju sagledavanja potencijala za razvoj te saradnje Beograd posetiti pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju.

Dendijas je preneo da je sa ministrom Selakovićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji i pozvao sve strane da konstruktivno pristupe sledećem sastanku u Briselu.