Selaković: Veliko poštovanje afričkih zvaničnika prema Srbiji

03. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je mnogobrojne afričke lidere informisao o situaciji u Srbiji, postignutom ekonomskom napretku, ali i uspešnoj borbi naše zemlje protiv korona virusa.

Selaković koji je, kao izaslanik predsednika Srbije, prisustvovao sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde, imao je priliku da se, tokom dvodnevnog boravka u Lusaki, sretne i razgovara sa mnogim visokim zvaničnicima afričkih zemalja.

Ministar je razgovarao sa predsednicima Južnoafričke Republike, Namibije, Bocvane, Malavija, Mozambika, Kenije, Gane, izaslanicom predsednika DR Kongo, kao i ministrima spoljnih poslova Namibije i Lesota.

Posebno je naglasio da  su svi sagovornici iskazali veliko poštovanje prema Srbiji i predsedniku Vučiću. Takođe, istakao je da su svi poručili da je Srbija poželjan partner i izrazili želju i spremnost da dođu u Srbiju i sretnu se sa našim predsednikom.

Šef srpske diplomatije, zahvalio je brojnim sagovornicima na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Takođe, ministar je rekao da su svi pozdravili našu rešenost da obeležimo 60. godišnjicu Prve konferencije Pokreta nesvrstanih (Beogradske konferencije) 11. i 12. oktobra i izrazili spremnost da dođu u Beograd tim povodom.