Selaković: Višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Angole

03. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Lusaki sa potpredsednikom Angole Bornitom de Souzom.

Ministar Selaković je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Angole vrlo dobri i razvijeni, podsetivši na istorijsko prijateljstvo koje datira iz vremena bivše Jugoslavije.

Šef srske diplomatije poručio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić veliku pažnju pridaje unaređenju saradnje sa afričkim zemljama, naročito onima za koje nas veže višedecenijsko prijateljstvo i, s tim u vezi, razgovarano je o poseti predsednika Angole Srbiji i značaju za ukupne odnose dve zemlje.

Sagovornici su razgovarali i o intenziviranju političkog dijaloga, jačanju ekonomske saradnje, ali i saradnji u oblasti obrazovanja. Ministar Selaković je istakao da je ove godine Srbija dala Angoli je deset stipendija za studiranje u našoj zemlji, u okviru programa „Svet u Srbiji".

Selaković je posebno zahvalio Angoli na principijelnom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova" , i snažnoj podršci koju nam ta zemlja pruža u međunarodnim organizacijama.