Selaković: Zahvalni smo Demokratskoj Republici Kongo na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

03. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Lusaki sa ministarkom predsedničkih poslova Demokratske Republike Kongo Nanom Manuaninom Kihimbom. 

Ministar Selaković konstatovao je da dve države imaju dobre i prijateljske odnose, koji su dodatno učvršćeni nedavnom posetom predsednika Feliksa Antoana Čisekedi Čilomba Srbiji.

Selaković je izrazio očekivanje da će i u bliskoj budućnosti uslediti novi susreti na visokom i najvišem nivou, i uputio poziv da DR Kongo u oktobru u Beogradu, na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, bude zastupljena na nivou šefa države. 

Posebnu zahvalnost ministar Selaković je izrazio zbog stalne i principijelne podrške DR Kongo teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i na podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama. 

Sagovornici su razmenili informacije o epidemiološkoj situaciji i razgovarali o mogućnostima za saradnju u borbi protiv Kovida-19.

Ministar Selaković je informisao sagovornicu o činjenici da će novi ambasador Republike Srbije u Kinšasi uskoro stupiti na dužnost. 

Ministar Selaković je u Lusaki prisustvovao sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde, i imao susrete sa zvaničnicima više afričkih zemalja koji su doputovali da odaju poštu preminulom.