Starović: Srbija najvažnija spona Balkana i Centralne Evrope

28. okt 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović učestvovao je danas na panelu posvećenom regionalnoj saradnji Centralne i Jugoistočne Evrope, održanog u okviru 11. Beogradskog bezbednosnog foruma.

Starović je ocenio da je poslednje vreme veoma izazovno, obzirom da se ceo svet bori sa pandemijom korona virusa.

Državni sekretar rekao je da je Srbija bila solidarna i donirala veliku količinu vaknica komšijama i omogućila građanima susednih zemalja da se vakcinišu u našoj zemlji.  Takođe, ukazao je da je naša zemlja donirala 100.000  vakcina Češkoj Republici, a da smo potom donirali određenu količinu vakcina zemljama Afrike i Azije.

Starović je istakao da je ovim gestom poslata pozitivna poruka sa Balkana, poruka prijateljstva i solidarnosti.

Prema rečima Starovića, Srbija je opredeljena i vodi takvi regionalnu politiku s ciljem da pokaže da je  najvažnija spona Balkana i Centralne Evrope.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Starović je rekao da u njoj trenutno učestvuju tri zemlje, ali da je uveren da će se inicijati uskoro pridružiti još država.

Starović je istakao da incijativa „Otvoreni Balkan“ nije u koliziji sa „Berlinskim procesom“, naglasivši da su i Srbija i Severna Makedonija i Albanija veoma posvećene "Berlinskom procesu" i formiranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Starović je dao analogiju inicijativa „Otvoreni Balkan“ i „Berlinski proces“ sa sistemom koncentričnih krugova, ukazavši da je slično i u samoj EU i  činjenici da postoje zemlje članice koje još uvek nisu u evrozoni i šengen sistemu.

Državni sekretar je naglasio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ dobija jasnu podršku od SAD i zemalja Centralne Evrope, istakavši da je dragocena podrška koju dobijamo od Višegradske grupe.

„Cilj inicijative je da imamo zajedničko tržište rada i želimo da ukinemo granice između naših zemalja, jer da su granice dobre za ekonomiju onda bi ih imala i EU“, zaključio je Starović.