Starović: Srbija odlučno i jasno odbacuje kritike na račun naših intenzivnih veza sa NR Kinom

21. dec 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da Srbija odlučno i jasno odbacuje licemerne kritike različitih aktera u međunarodnoj zajednici na račun veoma intenzivnih ekonomskih i političkih veza koje imamo sa Narodnom Republikom Kinom.

Starović je za Kineski državni radio rekao da su te kritike kojima je Srbija često izložena izraz licemerja, jer dolaze od predstavnika država koje se takođe ne libe da ugrabe određene poslovne prilike u saradnji sa kompanijama iz NR Kine, a namo to isto spočitavaju ili nam osporavaju to pravo.

Prema njegovim rečima, NR Kina se toliko uzdigla da je danas postala najznačajnija sila na svetu po parametrima geoekonomske moći.

Starović je naglasio da fascinira visok stepen poverenja i uzajamnosti koji postoji između najvišeg rukovodstva NR Kine i kineskog naroda i naveo da je najavažniji kanal komunikacije u tom smislu organizacija Komunističke partije Kine.

Državni sekretar je rekao da Kina nikada u svojoj istoriji nije težila ekspanziji, pogotovo ne agresivnoj ekspanziji, da je uvek primenjivala na svoj osoben način ono što danas nazivamo principima miroljubive koegzistencije i aktivne miroljubive saradnje, a da je to nešto što je potrebno i savremenom svetu.