Starović: Za očuvanje teritorijalnog integriteta borimo se isključivo političkim sredstvima

11. avg 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović naglasio je danas važnost intenzivnih spoljnopolitičkih aktivnosti Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i u tom smislu je podvukao značaj latinoameričke turneje ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

„Suočeni sa brojnim izazovima koji se tiču i očuvanja teritorijalnog integriteta, opredelili smo se za to da se na tom planu borimo isključivo političkim i pravno-političkim sredstvima“, rekao je Starović na Televiziji Kurir.

Starović je naveo da je ministar Selaković u sklopu latinoameričke turneje posetio Kubu, Kolumbiju i Kostariku, a da će u danas posetiti Venecuelu, koja je takođe naš tradicionalni prijatelj.

Državni sekretar u MSP je rekao da je Kostarika, nažalost, država koja se prva odlučila da prizna tzv. Kosovo, na taj nimalo prijatan potez po našu državu i naše vitalne nacionalne interese.

„Ministar Selaković je prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji je posetio tu državu. Činjenica da nismo imali adekvatnu komunikaciju je, između ostalog, rezultarala i takvim potezima. Zato je važno da tu komunikaciju intenziviramo, da razgovaramo i predočavamo naše pozicije, bez velike nade da će doći do velikih preokreta za 180 stepeni. I kada razgovaramo sa državama koje su se u prethodnih 14 godina odlučile da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uvek postoji dovoljno prostora da, barem u određenoj meri mi njihove stavove, ne promenimo, nego kalibrišemo, da  utičemo na njihove stavove“, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, postoji čitav dijapazon različitih pozicija koje države priznavači zauzimaju u međunarodnim organizacijama.

Starović je tako naveo da je Egipat zvanično zamrzao priznanje tzv. Kosova i nikada ne glasa za pristupanje Prištine članstvu u nekim međunarodnim organizacijama, a da su pojedine države u ključnim momentima odbile da prihvate članstvo Prištine u Unesko i Interpolu, i to ne samo Egipat, nego i važne države kao što su Poljska, Japan i Južna Koreja.

„Nama je važno da, predočavajući naše statove i argumente, čak i one države koje su priznale tzv. Kosovo ne daju aktivnu ili snažnu podršku Prištini u međunarodnim organizacijama i da donekle izbalansiraju svoje stavove“, naveo je Starović.

Na pitanje o nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 18. avgusta, Starović je rekao da je bitno da dijalog postoji barem kao formula, ali da je teško biti optimista imajući u vidu utvrđeni obrazac ponašanja Aljbina Kurtija koji se zasniva na jednostranim potezima, jednostranoj primeni tehničkih sporazuma i proizvoljnom tumačenju sporazuma.

„Sa tim iskustvom, pribojavam se da će čak i u kontekstu nastavka dijaloga 18. avgusta, čak i u najboljem mogućem scenariju da se dogovori bilo dalje odlaganja ili modifikacija mera, Kurti tražiti samo drugi, treći ili četvrti dovoljan razlog da ponovo eskalira sitaciju na terenu. Možda to neće biti na temu registarskih tablica ili ličnih karata, ali će potražiti neku drugu priliku", rekao je Starović.

Državni sekretar u MSP je naglasio da zato moramo da objašnjava koliko je ta koncepcija suluda i udaljena od istine i moramo da molimo naše međunarodne partnere, pre svega sa političkog Zapada, da ne nasedaju na takvu igru i da ne dozvole čoveku poput Aljbina Kurtija da zapali Balkansko poluostrvo.