Dačić i Kulubajev o mogućnostima unapređenja sveobuhvatne saradnje

06. apr 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Kirgiske Republike Ženbekom Kulubajevim, čime je započeo višednevnu zvaničnu posetu zemljama Centralne Azije.

Ministar Dačić je izrazio uverenje da će današnji razgovor doprineti intenziviranju ukupne političke saradnje na visokom i najvišem nivou, s obzirom na to da je ovo prva zvanična poseta srpskog ministra spoljnih poslova Kirgiskoj Republici, kao i da se ove godine obeležava i jubilej povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kirgistana.

Šef srpske diplomatije je rekao da je neophodno revitalizovati mehanizam političkih konsultacija u cilju ojačavanja političkog dijaloga i usmeravanja naše saradnje.

Dačić je posebno istakao da je Srbija opredeljena za dalji razvoj tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenje sveukupne saradnje sa Kirgiskom Republikom, sa posebnim akcentom na ekonomsko-trgovinske odnose i dodao da, s obzirom na sadašnji nivo ekonomske saradnje, u narednom periodu pažnju treba usmeriti na produbljivanje saradnje u oblasti poljoprivrede, tekstilne i prehrambene industrije, kao i energetike, kulture, sporta, obrazovanja i nauke.

Šef srpske diplomatije je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Kirgiske Republike teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i našim naporima da pitanje Kosova i Metohije rešimo mirnim i diplomatskim sredstvima, kroz dijalog, uz poštovanje Rezolucije SB UN 1244 (1999). 

Ministar inostranih poslova Kirgiske Republike Ženbek Kulubajev se saglasio da je potrebno uložiti zajednički rad na unapređenju bilateralne saradnje naših zemalja kroz redovno održavanje političkih konsultacija.

Takođe, ministar Kulubajev se složio da postoje brojne neiskorišćene mogućnosti u oblasti ekonomske saradnje i predložio formiranje Međuvladine komisije za ekonomsko-trgovinsku saradnju, čiji bi rad doprineo unapređenju saradnje u brojnim oblastima.

Ministri Dačić i Kulubajev potpisali su Memorandum o razumevanju između dveju Diplomatskih akademija i Program saradnje između dva Ministarstva za period 2023-2025. godine, uz obostranu saglasnost da postojeću bilateralnu pravnu bazu treba proširiti potpisivanjem novih sporazuma o saradnji u oblastima od zajedničkog interesa. 

Šef srpske diplomatije je pozvao svog kolegu da poseti Srbiju u drugoj polovini ove godine, što je ministar Kulubajev sa zadovoljstvom prihvatio.