Дачић и Кулубајев о могућностима унапређења свеобухватне сарадње

06. апр 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова Киргиске Републике Женбеком Кулубајевим, чиме је започео вишедневну званичну посету земљама Централне Азије.

Министар Дачић је изразио уверење да ће данашњи разговор допринети интензивирању укупне политичке сарадње на високом и највишем нивоу, с обзиром на то да је ово прва званична посета српског министра спољних послова Киргиској Републици, као и да се ове године обележава и јубилеј поводом 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Киргистана.

Шеф српске дипломатије је рекао да је неопходно ревитализовати механизам политичких консултација у циљу ојачавања политичког дијалога и усмеравања наше сарадње.

Дачић је посебно истакао да је Србија опредељена за даљи развој традиционално пријатељских односа и унапређење свеукупне сарадње са Киргиском Републиком, са посебним акцентом на економско-трговинске односе и додао да, с обзиром на садашњи ниво економске сарадње, у наредном периоду пажњу треба усмерити на продубљивање сарадње у области пољопривреде, текстилне и прехрамбене индустрије, као и енергетике, културе, спорта, образовања и науке.

Шеф српске дипломатије је захвалио на чврстој и доследној подршци Киргиске Републике територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и нашим напорима да питање Косова и Метохије решимо мирним и дипломатским средствима, кроз дијалог, уз поштовање Резолуције СБ УН 1244 (1999). 

Министар иностраних послова Киргиске Републике Женбек Кулубајев се сагласио да је потребно уложити заједнички рад на унапређењу билатералне сарадње наших земаља кроз редовно одржавање политичких консултација.

Такође, министар Кулубајев се сложио да постоје бројне неискоришћене могућности у области економске сарадње и предложио формирање Међувладине комисије за економско-трговинску сарадњу, чији би рад допринео унапређењу сарадње у бројним областима.

Министри Дачић и Кулубајев потписали су Меморандум о разумевању између двеју Дипломатских академија и Програм сарадње између два Министарства за период 2023-2025. године, уз обострану сагласност да постојећу билатералну правну базу треба проширити потписивањем нових споразума о сарадњи у областима од заједничког интереса. 

Шеф српске дипломатије је позвао свог колегу да посети Србију у другој половини ове године, што је министар Кулубајев са задовољством прихватио.