Iskreno vekovno prijateljstvo Srbije i Egipta

15. apr 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Baselom Salahom.

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru, ministar Selaković je konstatovao da Srbiju i Egipat vezuje iskreno vekovno prijateljstvo, koje treba negovati i razvijati, pre svega kroz jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Selaković je istakao da je u sećanje našeg naroda snažno urezana saradnja koju su nekadašnja Jugoslavija i Egipat ostvarivali kao osnivači i stubovi Pokreta nesvrstanih zemalja, i da Srbija nastavlja da baštini politiku prijateljstva prema Egiptu i celoj Africi.

Iznoseći našu zainteresovanost za dalji razvoj političkog dijaloga, kao i za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, Selaković je podsetio da postoji otvoren poziv ministru inostranih poslova Samehu Hasanu Šukriju da poseti Srbiju i naglasio da bi poseban podsticaj daljem razvoju ukupne saradnje dala poseta egipatskog predsednika Al Sisija.

Ministar Selaković je rekao da mu je prošlogodišnja poseta Egiptu ostala u najlepšoj uspomeni, i da je doprinela daljem jačanju političkog dijaloga i ukupnih bilateralnih odnosa dveju država.

Šef srpske diplomatije konstatovao je da postoje značajne i nedovoljno iskorišćene mogućnosti za proširenje obima trgovinske razmene, a da veliki potencijali za unapređenje saradnje postoje u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, zdravstvo, obrazovanje, telekomunikacije, energetika…

Prema njegovim rečima, organizovanje sastanka Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, u obostrano prihvatljivom terminu, moglo bi dati važan podsticaj razvoju ekonomske saradnje.