Искрено вековно пријатељство Србије и Египта

15. апр 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Арапске Републике Египат Баселом Салахом.

Пожелевши добродошлицу амбасадору, министар Селаковић је констатовао да Србију и Египат везује искрено вековно пријатељство, које треба неговати и развијати, пре свега кроз јачање сарадње у областима од заједничког интереса.

Селаковић је истакао да је у сећање нашег народа снажно урезана сарадња коју су некадашња Југославија и Египат остваривали као оснивачи и стубови Покрета несврстаних земаља, и да Србија наставља да баштини политику пријатељства према Египту и целој Африци.

Износећи нашу заинтересованост за даљи развој политичког дијалога, као и за размену посета на високом и највишем нивоу, Селаковић је подсетио да постоји отворен позив министру иностраних послова Самеху Хасану Шукрију да посети Србију и нагласио да би посебан подстицај даљем развоју укупне сарадње дала посета египатског председника Ал Сисија.

Министар Селаковић је рекао да му је прошлогодишња посета Египту остала у најлепшој успомени, и да је допринела даљем јачању политичког дијалога и укупних билатералних односа двеју држава.

Шеф српске дипломатије констатовао је да постоје значајне и недовољно искоришћене могућности за проширење обима трговинске размене, а да велики потенцијали за унапређење сарадње постоје у областима као што су пољопривреда, туризам, здравство, образовање, телекомуникације, енергетика…

Према његовим речима, организовање састанка Мешовитог комитета за економску сарадњу, у обострано прихватљивом термину, могло би дати важан подстицај развоју економске сарадње.