Ivančić na sastanku Regionalne upravljačke grupe za kontrolu naoružanja

09. mar 2022.
Pomoćnica ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić obratila se danas učesnicima godišnjeg sastanka Regionalne upravljačke grupe za kontrolu malog i lakog naoružanja, koji se održava u Beogradu.

Ivančić je rekla da su dosadašnji projekti Regionalne upravljačke grupe doprineli jačanju transparentnosti, intenziviranju regionalnog dijaloga i jačanju institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta država regiona u borbi protiv ilegalne trgovine, zloupotrebe i šverca malog i lakog oružja na zapadnom Balkanu.

Poseban doprinos tome dala je „Mapa puta”, usvojena 2018. godine, kao rezultat francusko-nemačke inicijative započete 2017. godine, koja je sa ostalim regionalnim planovima integrisana u Akcioni plan EU za nezakonitu trgovinu vatrenim oružjem 2020-2025. godine.

Ivančić je istakla da je Srbija od samog početka snažno stala iza ove inicijative i otvoreno iskazala spremnost da pruži svoju punu podršku u realizaciji zajednički zacrtanih ciljeva.

Ukazala je i na ocenu da Srbija postiže najbolje rezultate kada je reč o dobrovoljno predatom i onesposobljenom oružju, kao i po pitanju procedura, dobre prakse i znanja na polju odgovora policije u sprečavanju upotrebe vatrenog oružja u slučajevima nasilja u porodici, što je izneto na Ministarskom sastanku o sprovođenju specifičnih aktivnosti za JIE iz Akcionog plana EU za nezakonitu trgovinu vatrenim oružjem 2020-2025. godine.

Kako je navela, Srbija ostaje posvećena zajedničkom cilju i nastavlja sa sprovođenjem svih obaveza koje proizlaze iz regionalne „Mape puta“ koja ostaje najvažniji regionalni dokument i mehanizam za zajedničku borbu protiv pretnji, ali i naše nacionalne Strategije kontrole malog i lakog oružja za period 2019-2024. godine.

Kao i u mnogim drugim oblastima, uspešna borba protiv zajedničkih pretnji je nemoguća bez regionalne saradnje, a održani sastanak, pored ekspertske podrške, predstavlja i svojevrsnu platformu za regionalnu razmenu mišljenja u cilju bolje i efikasnije kontrole tokova malog i lakog naoružanja, a sve to kako bi se obezbedilo bezbednije okruženje u regionu i Evropi.

Ivančić je izrazila uverenje da današnji sastanak predstavlja odličnu priliku za interaktivnu razmenu iskustva u kontroli streljačkog i lakog naoružanja, informisanje o preduzetim koracima i budućim planovima, kao i predstavljanje aktuelnih projekata, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.